A 2000 évek elején több, a Polgár-Társ Alapítvány által támogatott erdélyi szintű projektünk látott napvilágot, mely a ragadozó madarak védelmét célozta meg és innen számítva a békászó sas (Aquila pomarina) egyik célfajunkká vált. Az akkori ismeretek a romániai békászó sas állományt 200-300 költő párra becsülték, de ezek a számok nem támaszkodtak egy reális felmérésre. Ezt követően, 2005-ben egy, szinte országos szintű (Kárpát-régió) békászó sas felmérést sikerült lebonyolítani külföldi segítséggel, a WWF és a CERI finanszírozásával. Az eredmény meglepő volt: a hazai állomány közel 2000 párból áll és Románia a békászó sas védelem szempontjából egy nagyon jelentős országgá lépett elő. Ezt a felmérést folytattuk 2007-ben, amikor kiterjesztettük az ország fennmaradt régióira, így létrejött egy országos – egyben az első romániai – békászó sas felmérés. 

Természetesen itt nem álltunk meg, és 2010-ben egy országos békászó sas védelmi LIFE projekt született. A négy éves projekt, melyet a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hivatallal és a Román Madártani Egyesülettel közösen végeztünk, elnyerte az EU elismerését és bekerült a legjobb LIFE projektek közé. A pályázat keretein belül kidolgoztuk a faj romániai kezelési tervét, valamint frissítettük a faj európai kezelési tervét (Species European Action Plan), ugyanakkor felmértük a fajt veszélyeztető tényezőket. Ezek sokrétűek , hiszen a békászó-sas egy hosszútávú vonuló faj, mely a telet Afrika déli részén tölti, így például nem csak az országon belül kell megoldani a fennálló problémákat.

Romániában védelmének legfontosabb tényezője a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlat fenntartása. Ennek érdekében kidolgoztunk egy mezőgazdasági támogatási rendszert, amely remélhetőleg hamarosan életbe lép és plusz jövedelmet fog biztosítani azoknak a gazdáknak, akik sas-barát módon művelik a földjeiket. A pályázat egy másik fontos hozadéka egy útmutató a békászó sas élőhelyének megfelelő kezeléséhez Romániában, melyet úgy a védett terület kezelői, mint az amatőrök is haszonnal forgathatnak.