Jövőképünk

Olyan világot szeretnénk, amelyben az emberek a természettel egyensúlyban élnek, azt alapvető értékként kezelik, és ez mindannyiunk cselekedeteiben tükröződik.

Küldetésünk

Elkötelezettek vagyunk természeti örökségünk megőrzése iránt.

Veszélyeztetett fajok védelmével, alkalmazott kutatással, tudatosítással és oktatással, a természetvédelmi törvények betartásának ellenőrzésével és a természetet érintő jogszabályok befolyásolásával foglalkozunk.

Értékeink

Szakértelem: Munkatársaink sokéves természetvédelmi tapasztalattal és biológus, ökológus vagy más felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkeznek.

Hitelesség: A döntéshozatalnál a terepen szerzett tapasztalatainkra is támaszkodunk.

Kitartás: 1991-es megalakulásunk óta kitartóan követjük küldetésünket.

Az egyesület rövid története

2010-jelen

 Az EUs alapoknak köszönhetően kiderül, hogy meg lehet élni természetvédelemből, ha az ember mindenképp azt szeretné csinálni amit szeret és amiben hisz. Viszont a bürokrácia is megjelenik az életünkben és egyre több időnket fogyasztja el.

Rájövünk lassan, hogy mindent nem tudunk megoldani, de azért még mindig megpróbálunk mindent megoldani. A védett területek kijelölése után, sok terület kezelését is elvállaljuk, ami rengeteg energiánkat felemészti. Madármentéssel már régen foglalkozunk, most ezt magasabb szintre emeljük – a Vets4Wild-al közösen országos hálózatot alakítunk ki és profi röpdéket építünk. Több kevesebb sikerrel befolyásoljuk a természetre legnagyobb hatást gyakorló ágazatokat pl. a mezőgazdasági támogatási rendszert próbáljuk természet- és kistermelő baráttá alakítani, sikerült új agrár-környezetvédelmi csomagokat kidolgoznunk. Az erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási politikákban is igyekszünk a természetvédelmi érdekeket érvényesíteni. Több faj célzott védelmét szolgáló projekteket bonyolítunk le – pl. békászó sas, kerecsensólyom, szalakóta stb. Néhány emlékezetes siker is jellemzi ezeket az éveket pl. a költőfajként már szinte eltűnt kerecsensólyomból több mint 15 pár költ az ország nyugati felén, a védelmi intézkedéseknek köszönhetően az összes általunk kihelyezett költőládákban . Néhány madármonitoring programot is elindítottunk ezekben az években, magunkban vagy a Román Madártani Egyesülettel (SOR) közösen. Rengeteg felmérést végzünk el – ezekben az években többet tudunk meg a romániai madarak (és más fajok pl. az ürge) elterjedéséről , állományairól, mint az azelőtt összesen. A természetvédelmi nevelés programunk keretében az ország több részébe jutunk el órát tartani, pedagógusoknak képzéseket tartani, sok kiadványunk készül el. Milvus ösztöndíj programunk több tíz, természetvédelemben is érdekelt diák kutatását segíti.

2001-2010

Az EUs csatlakozás után, még kamasz-egyesületként, elérjük talán legnagyobb természetvédelmi sikerünket: a Natura 2000 területek korrekt kijelölésére koncentrálunk évekig és hatásunkra Románia védett terület hálózata ma már az ország 24%-át fedi le. A fehér gólya és a ragadozómadarak kiemelt szerepet kapnak tevékenységeinkben – intenzíven foglalkozunk a békászó sassal, kék vércsével, szirti sassal, vándorsólyommal stb. Ugyanakkor tágítjuk is az érdeklődésünket, és már nem csak madarakkal foglalkozik az egyesület, hanem emlősökkel , kétéltűekkel, hüllőkkel , halakkal – mindennel, ami természetvédelemmel kapcsolatos. Természetvédelmi nevelés programunk is komolyan elindul.

1991-2010

A tagok az egyetem mellett lebonyolítják az első jelentősebb projekteket, 10 évben is madárgyűrűző tábort szerveznek a Görgényi-havasokban, 2 évben a Chituc túrzáson.

1991

őszén néhány lelkes madárbarát Szombath Zoli bácsi konyhájában megalapította a „Milvus Csoport” Egyesületet.

Photo: © Adrian Baltariu