A Milvus Csoport – együttműködésben a ProPark egyesülettel (Fundația pentru Arii Protejate) – átfogó projektet indít a Maros folyó mentén található négy Natura 2000 védett terület (ROSCI0210 A lekencei szakadás, ROSCI0367 Malomfalva és Marosugra közötti Maros szakasz, ROSCI0369 Radnótfája és Körtvélyfája közötti Maros szakasz, ROSCI0368 Déda és Szászrégen közötti Maros szakasz) védelmére.

A Maros folyó

A projekt célja a négy védett terület biológiai sokféleségének védelmét szolgáló kezelési terv elkészítése. Ennek érdekében számos tevékenységet valósítunk meg a projekt során, mint az érintett területek feltérképezése, az élőhelyek és fajok védettségi státuszának értékelése, bizonyos fajok és élőhelyek felmérésén alapuló tanulmányok elkészítése, veszélyeztető tényezők felmérése, szemléletformálás a látogatók és a Natura 2000 területek által érintett települések lakosai körében.

ROSCI 0210, ROSCI 0367, ROSCI 0368, ROSCI 0369 területek

Az évek során, mint ezeknek a védett terülteknek a gyámjai számos olyan problémával szembesültünk, mint a vízszennyezés, a szennyvízkezelő létesítmények hiánya, a mezőgazdaságban használt műtrágyák túlhasználata, védett halfajok befogása, a folyópartok és patakok menti fák kivágása, kavicskitermelés, a vizes élőhelyek lecsapolása és nem utolsó sorban a területeken található védett vagy szigorúan védett fajok, valamint az élőhelyeik pontos nyilvántartásának hiánya.

A Maros folyó

A pályázat keretén belül különböző kampányokkal révén hangsúlyt fektetünk a lakosság tudatosságának növelésére. Szervezünk iskolai tevékenységeket és diáktáborokat, kerekasztal beszélgetéseket halászokkal és a helyi hatóságok képviselőivel.

A pályázat 2018 júniusában indult, költségvetése 6 358 394,47 lej, amelyet a Nagy Infrastrukturális Operatív Program finanszíroz (4-es prioritási tengely: Környezetvédelmi intézkedések a biológiai sokféleség megőrzésére érdekében, a levegőminőség ellenőrzésére és a szennyezett területek fertőtlenítésére, OS 4.1 altengely: A biológiai sokféleség védelme és megőrzése, valamint a degradált ökoszisztémák helyreállítása).

További, az Európai Unió által támogatott programokról szóló információkért látogasson el a www.fonduri-ue.ro oldalra.

Ezen anyag tartalma nem képviseli feltétlenül az Európa Unió vagy Románia Kormányának hivatalos álláspontját.