Cím: A természeti értékek megőrzése, védelme és népszerűsítése Nagyszalonta-Békéscsaba határmenti térségben, ROHU-14 – The Nature Corner

Támogató: az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alap által, Románia és Magyarország Kormánya támogatásával az Interreg V-A Románia-Magyarország program keretében, melynek célja a határon átnyúló együttműködés a közös értékek és források hatékony védelme és felhasználása.

Időtartam: 54 hónap (a projekt indulásának időpontja: 2018. március 1.).

Összköltség: 2 997 387,86 euró.

Partnerek: A projekt egy köz- és magánszféra közötti partnerségen alapul, melynek célja a közös természeti örökség megőrzése és népszerűsítése.

Nagyszalonta Megyei Jogú Város (vezető projektpartner)
Körösök Völgye Natúrpark Egyesület
Milvus Transilvania Vest Egyesület
Békés Városa

Célkitűzés: a Nagyszalonta – Békés határ menti térség közös természeti örökségének fenntartható kiaknázása, a természeti örökség természetvédelmi helyzetének fejlesztése és a természeti értékek integrált népszerűsítése révén.

Fő tevékenységek:

Természetvédelem: a fizikai korlátok eltávolítása a túzok életteréből (6 km-es szakaszon föld alatt kerülnek elvezetésre a középfeszültségű elektromos légvezetékek), a túzok természetes ragadozói létszámának csökkentése (költés idején), Natura 2000 élőhely rendezése – eutróf tó rehabilitációja.

Nevelés és tájékoztatás: szemináriumok tanítók és tanárok részére a túzokról és egyéb természeti értékekről, verseny szervezése I–VIII. osztályos tanulók számára, találkozók gazdálkodókkal és állattartókkal, tapasztalatcsere folytatása szakértőkkel.

Turizmus: turisztikai információs központ építése és fejlesztése, túzok-megfigyelőhelyek létesítése és felszerelése, tematikus ösvény kiépítése.

Újdonságok: a projekt weboldala: ww.dropia.eu
Kövessen minket:
Facebook-on: The Nature Corner
Instagram-on: nature_corner_rohu14

Az itt közzétett tartalom nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. Fotó: Milvus Csoport.