A következő információ főleg Maros megyére vonatkozik, de megpróbálunk segíteni más megyék esetén is.

Miért van szükség gólyafészek-állványra?

A fehér gólya (Ciconia ciconia) az egyik legismertebb, legszeretettebb madarunk. Ez a bizalmas madár nagyon régóta az ember közelében fészkel – régebben főleg istállókon, csűrökön, fákon – ma szinte kizárólag villanyoszlopokon. Ez a fészkelőhely-váltás evolúciós léptékben hihetetlen gyorsan zajlott le, Romániában az első oszlopra épült fészket 1971-ben találták, ma pedig az állomány min. 93%-a fészkel ilyen módon. A fehér gólyák védelme tehát szorosan kapcsolódik az elektromos hálózatokhoz: nemcsak amiatt, hogy az alacsony-feszültségű elektromos hálózatok oszlopain fészkel, hanem azért is, mert a legtöbb gólya áramütés miatt pusztul el – főként vonulás közben – a középfeszültségű elektromos hálózatok oszlopain. A hálózaton levő fészkek sok problémát okozhatnak az áramszolgáltatóknak, valamint a gólyáknak is, hiszen a fészkek rövidzárlatot okozhatnak, kigyúlhatnak, stb. Mindkét problémára van megoldás – a hálózaton levő fészkek alá speciális állványt kell szerelni, az áramütést okozó középfeszültségű oszlopokat pedig burkolni kell, vagy madárbarát fejszerkezetűre cserélni. 2015-ig 1999 gólyafészek-állvány volt kihelyezve az országban, és a középfeszültségű oszlopokon történő madárpusztulás megoldására is komoly előrelépések történtek. Ezekben a tevékenységekben a Milvus Csoport úttörő szerepet vállalt és folyamatosan dolgozik végleges megoldáson. Kiadtunk a lakosság számára egy “Útmutató gólyafészek tartóállvány elkészítéséhez épületekre” című füzetet. Az áramszolgáltatók számára készült “Útmutató gólyafészek tartóállvány elkészítéséhez oszlopokra” című kiadványunk két kiadást is megért.

A probléma

Sajnos a legtöbb megyében a kezdeti lendület után az áramszolgáltató vállalat nem helyezett ki több állványt, így az utóbbi években nagyon sok településről fordultak hozzánk madárbarátok azzal a kéréssel, hogy van egy állvány nélküli gólyafészek az elektromos hálózaton és szükség lenne állványra.

Mit tett eddig a Milvus Csoport?

Megpróbáltuk a helyi áramszolgáltatót rávenni, hogy készítsen és helyezzen ki új állványokat, vagy legalább a már kint levő üres állványokat helyezze át olyan helyekre ahol szükségesek. Összeállítottunk egy anyagot a Maros megyében általunk azonosított, használaton kívüli állványokról, valamint azokról a fészkekről, amelyek nincsenek állványon. Az anyagot eljuttattuk az áramszolgáltatóhoz egy megbeszélés keretében, de sajnos a következő lépések elmaradtak a részükről.

Megterveztettünk egy új állvány-típust, amelynek a kihelyezése sokkal költséghatékonyabb (nem szükséges hozzá darus autó) és bármilyen méretű és alakú oszlopra kiszerelhető.

Az utóbbi évek során sikerült különböző támogatásokból és saját forrásból legyártani és kihelyeztetni néhány darabot, de az igény sokkal nagyobb mint a lehetőségeink, a költségek meghaladják az anyagi lehetőségeinket.

Mire van szükség ahhoz, hogy az állvány a helyére kerüljön?

  • Egy állványra
  • Valakire akinek joga és lehetősége van lekapcsolni az áramot az oszlopon, valamint olyan speciális autója (PRB) amellyel lehet dolgozni az oszlop tetején.
  • Jó időzítésre – mindez a fészkelési időn kívül kell történjen.

Mit tudunk mi biztosítani ebből?

  • Egy állványt – bizonyos feltételek mellett.

Egy állvány legyártásának a minimum ára (speciálisan csak a Milvus számára) 900 RON + TVA. Számunkra fontos ez a tevékenység és szeretnénk segíteni, de nem tudjuk az állvány teljes költségét magunkra vállalni, mert így nagyon kevés állványt tudnánk szétosztani. A „Tekerj egy jó célért” keretében adománygyűjtést szerveztünk és a beérkezett összeget kiegészítettük, hogy indulásnak 5 állványt tudjunk megrendelni – viszont ezek gyorsan elfogynának.

A feltétel az, hogy az igénylő adományozzon a gólyaállvány-alapunkba legalább egy állvány költségének a felét – azaz 450 lejt. Ily módon, a befolyt pénzből újabb állványok legyártását tudjuk finanszírozni és több gólyafészek kerül biztonságba.

  • Tanácsokat a kihelyezéssel kapcsolatban (milyen céget kell keresni, mire kell figyelni a kihelyezésnél, ki tudja állni a költségeket)

Ha szeretné, hogy valamelyik gólyafészek állványra kerüljön, akkor a vegye fel velünk a kapcsolatot a tamas.papp@milvus.ro címen vagy a 0720530117 telefonszámon.