A vonuló madarak visszatérnek!

A békászó sasok, szalakóták, kék vércsék, fehér gólyák és a többi vonuló madár útban vannak az európai fészkelőterületeik felé. Mi is várjuk őket, hogy megérkezzenek Romániába. Bár az első gólyák már márciusban megjelennek nálunk, a többségük azonban csak áprilisban érkezik.

A madarak vonulási útvonalai különbözhetnek, de lehetnek azonosak is. Íme néhány:

 Arlie, úton van!

Arlie, a műholdas jeladóval ellátott békászó sas (Aquila pomarina), pontosan azon a napon indult el tavaszi vándorútjára, mint a múlt évben, február 8.-án. Most Etiópiában van.

Arlie útvonalát itt lehet követni.

Kezdetben 22 darab jeladót szereltek fel a „LIFE08 NAT/RO/000501 – A békászó sas védelme Romániában” projekt keretein belül, melynek célja a különböző intézkedések életbe léptetése volt a békászó sas védelmének érdekében. A projektet a Szebeni Környezetvédelmi Hivatallal közösen, a Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület hajtotta végre. A jeladóval ellátott madarak közül már csak kettőt tudtunk követni a 2015-ös őszi vonulási időszak alatt. Sajnos még ezek közül is az egyik – Erika – valószínű, hogy 2016 januárjában Botswanában elpusztult.

A békászó sasok körülbelül 9000 km-et tesznek meg 80 nap alatt, hogy a telelőhelyeikre érjenek, viszont a tavaszi vonulás gyorsabban zajlik, akár két héttel is rövidebb lehet!

Az utóbbi években a jeladók által szolgáltatott tudományos információkból kiderült, hogy több veszély is leselkedik a madarakra a vonulás ideje alatt: például a Sínai-félsziget olyan mint egy földrajzi csapda, elsősorban a fiatal madarak számára. A fiatal madarak ösztönösen déli irányba repülnek, amíg el nem érik a Sínai-félsziget csúcsát, azonban innen sokszor már nem sikerül átkelni a Szuezi-öblön, mely 20-30 km széles. Kimerülten összegyűlnek a Sharm-al-Sejk település szennyvíztisztító édesvizű telepénél, ahol rendszerint legyengülnek és elpusztulnak. A tapasztalt, idősebb madarak kikerülik a Szuezi-öblöt, Szuez városától északi irányba.
Az egyik békászó sas – Jakab – egy érdekes útvonalat választott, átrepülte az Arab-félsziget felett és a Bab el-Mandeb tengerszoroson keresztül megérkezett az afrikai kontinensre.

Ha minden jól megy, akkor Arliet a Fogaras-hegységben levő fészkénél fogjuk várni április első felében!

Szalakóták – pihenőt tartanak Száhel-övezet környékén!

Dumbraveanca

A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” projekt – amelyben a Milvus Csoport is partner – keretén belül  Magyarországon két szalakótát (Coracias garrulus) láttak el műholdas jeladóval, amelyek érdekes adatokat szolgáltattattak vonulási útvonalukról. Görögország és Szerbia fölött repülték át a Balkánt, aztán a Földközi-tengert is átszelve Egyiptom fele tartottak. A Száhel-övezetben (Csád és Szudán határában) töltöttek egy hónapot (szeptember végétől október végéig) egy gazdag növényzettel teli zöld szavannában, ahol feltölthették a vonuláshoz szükséges energiatartalékaikat. Másfél hónapos szünet után, a namíbiai és botswanai telelőhelyeik felé repültek.

A madarak bármelyik pillanatban elindulhatnak vissza. Az ország nyugati, alföldi részén a szalakóták állománya száz párra becsülhető. A szalakótát sérülékeny fajként tartják számon, Európában a faj állományának 40%-a tűnt el az utóbbi 50 évben.

A szalakóták útvonalát itt lehet követni. 

A kék vércse (Falco vespertinus), csoportosan fészkel, telel és vonul

falves2

A kékvércse a legkisebb ragadozó madár hazánkban. A vonulást megelőzően, a madarak hagyományos gyülekezőhelyeken verődnek össze. Ezek hagyományos területek évek óta változatlanok, ezeken több száz, sőt olykor több ezer egyed gyűl össze éjszakázni. Innen a madarak nem egy jól meghatározott útvonalat követve vonulnak afrikai telelőhelyeik fele, ezek a vonulási útvonalak évente változhatnak. Jelenleg három romániai jeladóval ellátott madár útját tudják Önök is követni.

A kék vércsék április közepén térnek vissza Európába, a tojások lerakására (2-4) azonban csak május közepén kerül sor.

A gólyák – a sáromberki webkamerák sztárjai

Tavaly, Sáromberkén a felújított webkamerának nagy sikere volt! A gólyatojások kelési ideje alatt, két hetes periódusban több mint 9000 ember jelentkezett be, hogy ezeknek a madaraknak az életét élőben követhesse.

A jó hír az, hogy a gólyák is úton vannak!

Szóljon hozzá