Mit tegyek, ha sérült madarat találtam?

Mindenekelőtt fontos a madár fajának/típusának meghatározása a testi épségünk megóvása végett. Tudnunk kell, hogy egy ragadozó madárnak, még ha kicsi is a mérete, mint egy kuvik, nagyon erős lábai és csőre van amivel kellemetlen sérüléseket okozhat. A nagyobb méretű madarak, mint például a gólyák és kócsagok a hosszú, erős csőrükkel okozhatnak sérüléseket. Célszerű letakarni a madár fejét egy pokróccal, ronggyal vagy jobb híján ruhadarabbal odafigyelve, hogy ez a ruhadarab ne tartalmazzon cipzárt vagy csatot, hogy még véletlenül se okozzunk plusz sérülést a madárnak. A fej letakarása megnyugtatja a madarat, ami nagyon fontos lehet egy legyengült, sérült, beteg egyed esetén azért is mert ilyenkor gyakran sokkos állapotba kerülnek ami csak súlyosbíthatja a madár állapotát. Ha módunkban áll védőkesztyűvel vagy ha nem, fogjuk meg a madár csüdjét, a szárnyait a testéhez simítva óvatosan a hónunk alá fogva rögzíthetjük.

A sérült madár szállítására a legmegfelelőbb és mindenki számára könnyen hozzáférhető a karton doboz. Ha van lehetőségünk doboz méretet választani a madár méretének függvényében tegyük ezt meg. Akkora dobozba kell helyezni a madarat, hogy csukott szárnnyal és maga alá húzott lábbal elférjen, ne tudjon szárnycsapásokat tenni benne. Azáltal, hogy lecsökkentjük a madár mozgásterét megelőzhetjük a tollazat rongálódását, farktollak sérülését illetve nem súlyosbítjuk az esetleges sérülést. A sérültnek biztosítani kell a megfelelő oxigénellátást a szállító eszközben is. Lyukakat kell fúrni a doboz tetejére illetve az oldalára abban az esetben, ha a dobozon nincsen eredetileg rés vagy lyuk amin bőséges levegőhöz tudna jutni. Vigyázni kell azonban, hogy ezek a rések, szellőző nyílások ne legyenek annyira nagyok, hogy a madár kiférhessen rajta.  Legyünk figyelmesek a doboz lezárására is, hogy a szállítás során ne tudjon a madár elszabadulni. Kössük át a dobozt spárgával vagy kötéllel vagy akár le is ragaszthatjuk egy széles ragasztó szalaggal. Nem kell fölöslegesen nézegetni vagy mutogatni a madarat, minden fölösleges stressztől óvni kell.

A következő lépés amit meg kell tenni, ha már a madarat megfogtuk és biztonságosan tudjuk szállítani, hogy elvisszük egy hozzáértő személyhez (állatorvos, állatgondozó) vagy kérjünk legalább telefonos segítséget. Ne próbáljuk kezelni a sérültet házilag, mert lehet, hogy többet ártunk vele. Törés esetén a gyógyulás lehet, hogy csak annyin múlik, hogy milyen hamar sikerül az állatorvos ellássa a sebet. Gyakori hiba, hogy az emberek pár napig tartják maguknál a madarat és csak utána kérnek segítséget szakembertől. Ez akár a madár életébe is kerülhet.

A sérült madár megtalálásának körülményeinek megfigyelése nagyon sokat segíthet a diagnózis felállításában. Villanyvezeték, oszlopok körül talált madárnál valószínűsíthető az áramütés, aminek az első napokban nincs jellegzetes tünete, de a kezelés szempontjából fontos tudni. Ha a megtalálás helyén voltak más tetemek mérgezésre lehet gyanakodni (jó lenne megfigyelni a madár körül van-e hányadék vagy a széklet állagát). Amennyiben csalétket is találnak körülötte, jó lenne összeszedni- mintavétel céljából, valamint további mérgezések elkerülése érdekében. Mérgezés gyanúja esetén a madár a lehető legsürgősebben állatorvoshoz kell kerüljön!

Nyilvánvaló külső sérülés esetén – főleg ha folyamatos, élénkpiros vérzés van – egy nyomókötés felhelyezhető a sérült testtájékra, viszont ha nem sikerül belátható időn belül szakemberhez juttatni a madarat ezt ellenőrizni kell 2-3 óránként. Végtag törés esetén meg kell próbálni kíméletesen rögzíteni a sérült részt, úgy hogy a kötés közé vagy a sínbe helyezett rész magába foglaljon két ízületet is (egy a törés alatt-egy fölötte). Ez azért lenne fontos, mert a madaraknál az eredetileg fedett, zárt törésből is hamarosan nyílt lesz. Amennyiben nyílt törés van, elengedhetetlen a szabadon levő csontvégek nedvesen tartása. Megteszi a nedves kötés is vagy bármilyen antibiotikumos kenőcs- ideális a Betadin (oldat vagy kenőcs formájában).

Abban az esetben ha nem lehetséges megfelelő személy kezelésére bízni a madarat és úgy ítéljük meg, hogy már egy ideje nem evett-ivott, akkor próbáljuk megitatni a madarat. Ezt megtehetjük szívószál, fecskendő, pipetta, kiskanál, gyerek gyógyszer adagoló segítségével is de akár az ujjunkkal is csepegtethetünk némi vizet a madár csőrébe.

Etetni is csak abban az esetben kell ha tudjuk (mivel már jó ideje nálunk van), hogy a madár nem evett és nagyon le van gyengülve, fogyva. A nem megfelelő etetés akár végzetes is lehet a madár számára. Azt hogy egy madár mennyire jól táplált vagy sem a mellén felhalmozott zsír mennyisége mutatja. A szegycsont kitapintásával lehet ezt megállapítani: ha a csont gerince élesen kiáll akkor a madár már a saját tartalékait is felélte, ha viszont a szegycsont körül az zsír/izomzat szépen domborodik akkor még nem létfontosságú az etetés.

uhuetetes

Figyelem ! A kistermetű madarak gyakori táplálék bevitelt igényelnek ezért fokozott figyelmet kell erre szentelni. A ragadozó madarak viszont kihagyhatnak 1-2 napot is akár anélkül, hogy ennének.

Verébszerű kúpos csőr esetében magevő madárral, kampós vagy hegyesedő végű egyenes csőr esetében ragadozó vagy rovarevő madárral van dolgunk. A magevő madaraknak napraforgó magot vagy az állatkereskedésekben kapható magkeveréket adhatunk. A rovarevő madaraknak szintén állatkereskedésekben kapható lisztkukacot kínálhatunk, míg a ragadozóknak nyers állati szervből (szív, máj) illetve csirkehúsból adhatunk méretének megfelelő darabokat. A táplálék mérete akkora kell legyen, hogy könnyedén le tudja nyelni, a falatok egyik madárcsoport képviselője esetében se legyenek vastagabbak a csőr átmérőjének felénél és ne legyenek hosszabbak a csőrnél.

Olyan esetekben mikor a madár ablaküvegnek ütközik első dolog amit tehetünk az, hogy csendes nyugodt helyre tesszük és hagyjuk pár percig, hogy hátha magától helyrejön. Nagyon fontos, hogy védett hely legyen, macskáktól és kutyáktól elzárva. Gyakran csak egy kis egyensúly és irányvesztés történik és pár perc alatt mehet is vissza a szabadba.

Telefonszámok és elérhetőségek ahol segítséget kérhet bárki aki sérült madarat talált:

„Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Csoport: 0722 533816.

Vets4Wild Egyesület: Borka Vitális Levente +40 744 509 254, Kübölkuti Loránd +40 744 597 674, Szilágyi Csongor +40 744 899 719

vets4wild

Szóljon hozzá