Hazánkban a téli időszakban nem ritka jelenség a lakott területeken gyülekező bagolycsapatok jelenléte. Az erdei fülesbaglyokra jellemző, hogy a tél beköszöntével több tízes, ritkábban százas csoportokba verődve figyelhetők meg városokban, falvakban. Gyülekezőhelyeik főleg települések központi részén, széltől és ragadozóktól védett helyen találhatók. Éjszaka a környékbeli gyepeken és szántókon vadásznak, leginkább kisemlősökre, nappal észrevétlenül pihennek, rendszerint tűlevelű fák lombjai között. Gyakran csak a gyülekezőhelyek közelében hagyott köpeteik utalnak jelenlétükre.

Az erdei fülesbagoly gyülekezőhelyek árulkodó nyoma lehetnek a fák alatt nagy számban felhalmozódott köpetek (emésztetlen táplálékmaradványok) és ürülék (Fotó: Doru Panaitescu)

A monitoring programban való részvételhez nincs szükség különleges madártani ismeretre vagy felszerelésre, így bárki csatlakozhat önkéntesként a felméréshez. Az ország bármelyik részéből várjuk azon madárbarátok jelentkezését, akik erdei fülesbagoly telelőhelyeket kutatnának fel lakóhelyeik közelében, illetve évente egyszer megszámolnák az itt tartózkodó erdei fülesbaglyokat.

Tollfüleiket felmeresztő telelő erdei fülesbaglyok (Fotó: Cotorogea Cornel)

Ha kedvet kapott a részvételhez, kérjük olvassa el a monitoring program módszertanát, majd jelezze a program koordinátor számára, hogy melyik településen szeretné végezni a megfigyeléseket. Részvételi szándékát az alábbi email címen jelezze: lorinc.barbos@milvus.ro . Fontos! Ha valaki nem talál erdei fülesbagoly gyülekezőhelyet az általa kiválasztott településen, azt is közölje velünk, mert hosszú távon értékes információt jelent! A gyülekezőhelyeken alkalmilag más bagolyfajok is megfigyelhetők.

Érdekességként említjük meg, hogy idén az országban több helyszínen is észleltek telelő erdei fülesbaglyok közé vegyülve réti fülesbaglyot (Asio flammeus). A madarak számolásakor érdemes távcsövet használni és jobban odafigyelni a hazánkban ritkábban előforduló réti fülesbagoly esetleges jelenlétére.

A réti fülesbagoly (fotón) írisze sárga, szeme körül fekete ”maszkot” visel, tollfülei rövidek. Ezzel szemben az erdei fülesbagoly szeme narancssárga, tollfülei hosszúak (bár nem mindig láthatók) (Fotó: Molnár Géza)

A terepi kiszállásokat követően a kitöltött adatlapokat elküldhetik emailen, vagy feltölthetik az OpenBirdMaps adatbázisba. Az adatbázisba bárki ingyen regisztrálhat, de szükség van egy meghívóra. Meghívót bármelyik regisztrált tag tud küldeni, és természetesen mi is. Készítettünk egy útmutatót az adatbázis használatához, melyben lépésről lépésre bemutatjuk az adatok feltöltésének menetét.

EBBEN a táblázatban minden önkéntes nyomon tudja követheti, hogy az általa kiválasztott településen/településeken mikor szükséges teljes bejárást végezni (lásd módszertan). Amennyiben bármilyen kérdése van a monitoring programmal kapcsolatban, kérjük a lorinc.barbos@milvus.ro e-mail címre írjon! Mindenkinek jó baglyászást kívánunk!