(English) Results of the 10th International “Milvus” Nature Photography Contest

Sajnos ez az oldal még nincs lefordítva.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , | 1 Hozzászólás

Egy új család

A Rehabilitációs Központba két kuvik érkezett. Legegyszerűbb megoldásként egy műfészekbe tettük, ahol már volt három fióka. A fészekbe helyezést követően, az örökbefogadó szülők azonnal gondoskodni kezdtek róla. Köszönjük a családnak, akik megengedték, hogy ezek a kuvikfiókák is udvarukon lakjanak.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

A túzok, a védelem küszöbén

Hat évvel ezelőtt, amikor egy infrastruktúra beruházás kapcsán teljesen különböző nevezőn álltunk, nem képzeltük volna, hogy eljön majd az a nap, amikor Nagyszalonta (Bihar megye) önkormányzata partnerünk lesz egy túzokvédelmi pályázatban. Még kevésbé, hogy a projekt alapgondolata éppen a Városvezetés részéről fogalmazódik majd meg. Pedig épp ez történt, és nagy örömmel tölt el minket, hogy útjára indult a „ROHU-14 – The Nature Corner – Nagyszalonta-Békéscsaba határ menti térség természeti értékeinek védelme és fejlesztése” elnevezésű projekt. Végre behatóan foglalkozhatunk ezzel a kivételes fajjal, úgy ahogy mindig is szerettük volna, és ahogy a túzok is megérdemli.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) besorolása alapján a túzok (Otis tarda) világszinten sebezhető faj, amely már számos olyan európai országból kipusztult, ahol valamikor élt és őshonos volt. Romániában kifejezetten a múlt század húszas évei után szenvedett nagymértékű állományvesztést a túzok. Így jutottunk el odáig, hogy napjainkban már csupán egyes partiumi és bánsági területeken találkozhatunk túzokkal. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , | 1 Hozzászólás

Teknősinvázió a Rehabilitációs Központban

A teknősöket mi emberek általában szeretjük, mégis nap mint nap hozzájárulunk a veszélyeztetésükhöz.

Az élőhelyek megsemmisülése és eltűnése mellett, ami napi szinten az úton átkelő egyedek elütéséhez vezet, sok teknőst saját élőhelyükön fognak be, illegálisan tartva és árusítva ezeket.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 1 Hozzászólás

Segítsünk megőrizni a Maros és mellékfolyói halállományát!

Fotó: Gothárd Ferenc Alpár

Eben az évben a horgásztilalmat szabályozó miniszteri rendelet (Ordinul nr. 8/174/2018 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2018) több újdonsággal is szolgált a védelmi területeket illetően.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

LEHUA első gyümölcse!

Első eredmények! A februárban tartott képzésen részvevő, fiatalok non- formális nevelésével foglalkozó személyek, sikeresen zárták első képzési tevékenységeiket. A megtartott események nagy érdeklődésnek örvendtek a fiatalok körében, ezért is biztatunk mindenkit további foglalkozások szervezésére. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 1 Hozzászólás

Gyere, vegyél részt vércsefióka gyűrűzésen!

Gyere, nézd meg június 23-án, 11 órától hogyan gyűrűzik a vércséket (kék vércse és vörös vércse).

A Tordai sóbánya közelében levő ROSPA0113 Kenderes Natura 2000-es területen! A pontos helyszín egyeztetéséért kérjük jelentkezz következő telefonszámon: 0720018088 vagy Facebook.com/MilvusGroup, email: office@milvus.ro.

 

 

 

 

 

 

Gyere, nézd meg június 23-án, 11 órától hogyan gyűrűzik a vércséket (kék vércse és vörös vércse). A Tordai sóbánya közelében levő ROSPA0113 Kenderes Natura 2000-es területen!

A pontos helyszín egyeztetéséért kérjük jelentkezz

következő telefonszámon: 0720018088 vagy

Facebook.com/MilvusGroup, email: office@milvus.ro.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Gólya Road-show

Miért szokták a gólyákat meggyűrűzni? Mi okozza legtöbbször pusztulásukat?
Vajon a gólyákat védi a törvény? De vajon védett-e az a terület, ahol táplálkoznak?
Gyere, vegyél részt TELEPÜLÉSED GÓLYAFIÓKÁINAK GYŰRŰZÉSÉN és közelről láthatod a fiókákat.

Hétfő – 9,00 óra Felfalu, 12,00 óra Magyaró (Maros megye)
Szerda – 8,00 óra Gálfalva, 9,30 óra Ákosfalva, 10,20 óra Karácsonyfalva, 13,30 óra Ugra (Maros megye)
Csütörtök – 10,00 óra Sáromberke, 12,30 óra Sárpatak, 14,30 óra Körtefája (Maros megye)

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Élőben követhető egy marosvásárhelyi vörös vércse fészek!

Köszönjük Deák Attilának és a Netsoftnak.

Beküldve a(z) Hírek, Webkamera kategóriába | 21 Hozzászólás

Kicsi, pelyhes és ijedt

Tegnap reggel Marosvásárhelyen egy sárgalábú sirályfióka kiesett a kb. 15 méter magasságban levő fészkéből.  A fiókát meggyűrűzték és sikerült a fészek közelébe, egy biztonságos helyre tenni, ahonnan könnyedén tudta hívni szüleit. A felnőtt madarak nem vártattak sokáig magukra, végig felettünk köröztek, amíg a kicsi közelében tartózkodtunk.

Most van a fiókák kirepülési időszaka! Kérjük, ne „mentsék meg” őket, inkább próbálják meg feltenni egy magasabb helyre (ágra, teraszra), ahol biztonságban lesznek. A szüleik tovább fogják gondozni őket!

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá