Bearded Vulture LIFE

Foto: Hansruedi Weyrich

Acest proiect internațional, care a început la data de 1 august 2023, își propune să reintroducă vulturul bărbos (Gypaetus barbatus) în Bulgaria și în Peninsula Balcanică. Coordonatorul proiectului, Green Balkans, are zeci de ani de experiență cu specii de vulturi europeni și a finalizat deja cu succes mai multe proiecte de reintroducere. Proiectul urmărește și consolidarea populației de vulturi negrii (Aegypius monachus), deja reintroduși.

Proiectul „Bearded Vulture LIFE” implică opt organizații din trei țări: „Green Balkans – Stara Zagora”, Fondul pentru Floră și Faună Sălbatică, Fundația EkoObshtnost, EVN – Elektropradelenie Yug EAD, Severozapadno Darzhavno Predpriyatie – Vratsa, Direcția Parcului Natural „Sinite kamani” din Bulgaria, Vulture Conservation Foundation din Olanda și Asociația ‘Grupul Milvus’ din România.

Activitățile principale ale proiectului acoperă și multe alte domenii cheie.

Pentru a îmbunătăți condițiile de cuibărit:

 • Amplasarea platformelor artificiale de cuibărit pentru Vulturul negru.
 • Management forestier pentru a crea habitate de cuibărit pentru vulturul negru pe termen lung.

Îmbunătățirea sursei de hrană:

 • Sprijinirea crescătorilor de animale locali, promovarea creșterii extensive a animalelor.
 • Reintroducerea caprei negre în Parcul Natural Sinite Kamani.
 • Consolidarea populațiilor de potârniche de stâncă, popândău european și broaște țestoase de uscat în zonele cheie ale proiectului.

Reducerea amenințărilor:

 • Izolarea stâlpilor electrici periculoși pentru a reduce mortalitatea prin electrocutare.
 • Activități de prevenire și depistare a infracțiunilor împotriva naturii, cum ar fi montarea de momeli otrăvitoare, braconajul și altele. Creșterea capacității instituțiilor naționale responsabile și altele.

Urmărirea rezultatului reintroducerilor:

 • Marcarea păsărilor cu transmițătoare și urmărirea mișcărilor
 • Crearea unei rețele eficiente de susținători locali pentru a salva vulturii aflați în dificultate în Bulgaria și în țările vecine.

Promovarea și transferul de experiență:

 • Transferarea experienței partenerilor din Bulgaria privind reintroducerea vulturilor către partenerul din România.
 • Activități educaționale pentru elevi.
 • Activități de promovare a vulturilor și a amenințărilor la adresa lor.
 • Ateliere cu grupurile țintă: autorități naționale, regionale și locale, vânători, fermieri etc.

Durata proiectului este de 7 ani (din august 2023 până în iulie 2030).

„Bearded Vulture LIFE” (project #101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE) este finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene. Bugetul este de 5 173 446,71 EUR, din care Uniunea Europeană asigură o cofinanțare de 3 880 085,05 EUR.

Rolul Grupului Milvus în cadrul proiectului este de a localiza, gestiona și elibera vulturii rătăciți, slăbiți sau răniți în România. Pe lângă acordarea de asistență, echipa noastră s-a angajat să realizeze un studiu de fezabilitate pentru a evalua condițiile, posibilitățile și riscurile reintroducerii vulturilor în România și să dezvolte o strategie pe termen lung pentru etapele practice ale unei eventuale reintroduceri.

Citiți mai multe pe pagina oficială a proiectului.

Știri despre vulturi:

Opiniile exprimate în știre aparțin exclusiv autorului și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici finanțatorul nu pot fi trași la răspundere pentru acestea.