Chiar au nevoie de salvare?

Din mai și până în august, oamenii au tendința de a salva puii de pasăre care par a fi părăsiți.

ATENȚIE! Unii dintre ei sunt seminidifuge, mai precis, părăsesc cuibul înainte de a învăța să zboară, iar părinții vin în continuare la ei să îi hrănească.

Salvarea puilor de păsări cântătoare, și în general puilor speciilor nepericlitate, reprezintă mai degrabă un gest sentimental, decât unul cu o adevărată relevanță din perspectiva conservării speciilor, motivul este foarte simplu: în condiții naturale, decesele cauzate de răpitoare, boli și accidente sunt normale. Există o balanță naturală în procesul vieții, păsările cântătoare de talie medie și mică, depun anual 2-3 ponte, perechile ajungând în cazuri extreme până la 30 de pui într-un an.

Populația se menține stabilă fără supraviețuirea fiecărui pui.

Puiul care are deja pene nu e nici orfan, nici părăsit! În procesul de învățare a puilor să supraviețuiască, deseori aceștia sunt  lăsați singuri! În această perioadă, părinții țin legătura cu puii ascunși în vegetația densă și îi hrănesc în continuare!

Puii speciilor seminidifuge (mierla, sturzul cântător) sar din cuib la sunetul de alarmă al părinților, încheind o etapă din viața lor. Aceștia merită  reașezați în cuib doar în anumite situații: în vânt puternic sau în cazul în care corpul puilor nu este încă acoperit de pene!

Părăsirea timpurie a cuibului se întâlnește într-o anumită măsură și la speciile cuibăritoare în scorburi – pițigoi, vrăbii, grauri, ciufi de pădure.

Și atunci pe cine salvăm?

  • Puii golași fără pene, acoperiți doar de puf alb (deseori cu ochi închiși), cei care nu pot umbla sau sta în picioare, cei răniți sau cei care își țin aripile și picioarele în mod anormal.
  • Puii speciilor de păsări de talie mare (berze, păsări răpitoare) care încă nu au corpul acoperit total de pene.
  • Uneori păsările își pot construi cuiburi în locuri extrem de ciudate, dacă considerăm că acest cuib periclitează viața puilor, atunci putem interveni!

Din simpatie și milă, multe persoane consideră necesară salvarea puilor de căprioară, iepuri și alte animale sălbatice întâlnite pe câmp, în păduri sau luminișuri. Dar, atenție, acești pui deși par solitari și fără ajutor, adevărul este contrar. Ei sunt lăsați de părinți în locuri sigure, știute de ei și doar pentru o scurtă perioadă de timp! Părinții vor reveni la ei!

Din acest motiv nu este necesară intervenția oamenilor. Vă rugăm nu atingeți, nu mutați și nu deranjați acești pui! Sunt mai în siguranță dacă nu îi deranjăm!

Oricare ar fi situația, apelați-ne la  0722 533816!

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Liontina Crisan

    Puiul de huhurez pe care l-am gasit, era langa caini si pisici. Nu puteam sa-l las acolo. Asa l-am si observat: cainele a vrut sa sara pe el!
    Am incercat sa-l las afara (in colivie) dar mama lui nu a venit sa-i dea mancare. Trebuie sa ma intorc la serviciu si nu pot sa il duc cu mine. Este vioi si dragalas dar nu se descurca in libertate: se ,,ascunde” in tufis, nu zboara cand este atacat . Astept telefon pt a stabili cum sa vi-l trimit: 0723.188.608, LIA