Chiar au nevoie de salvare?

Din mai și până în august, oamenii au tendința de a salva puii de pasăre care par a fi părăsiți.

Salvarea puilor de păsări cântătoare, și în general a puilor speciilor nepericlitate, reprezintă mai degrabă un gest sentimental, decât unul cu o adevărată relevanță din perspectiva conservării speciilor. Motivul este foarte simplu: în condiții naturale, decesele cauzate de răpitoare, boli și accidente sunt normale. Există o balanță naturală în procesul vieții. Păsările cântătoare de talie medie și mică, depun anual 2-3 ponte, o pereche având, în unele cazuri chiar și 30 de pui într-un an. Populația se menține stabilă chiar și fără supraviețuirea fiecărui pui.

Când este indicat să intervenim:

  • Puii speciilor seminidifuge (specii care părăsesc înainte de a învăța să zboare), ca de exemplu mierla, sturzul cântător SAR din cuib la sunetul de alarmă a părinților, astfel încheiându-se o etapă din viața lor. Părăsirea timpurie a cuibului se întâlnește într-o anumită măsură și la speciile cuibăritoare în scorburi – pițigoi, vrăbii, grauri, ciufi de pădure. Aceștia merită reașezați în cuib doar în anumite situații: în vânt puternic sau în cazul în care corpul puilor nu este încă acoperit de pene!
  • Dacă găsim pui golași fără pene, acoperiți doar de puf alb (deseori cu ochii închiși), cei care nu pot umbla sau sta în picioare, cei răniți sau cei care își țin aripile și picioarele în mod anormal.
  • Dacă găsim pui de păsări de talie mare (berze, păsări răpitoare) care încă nu au corpul acoperit în totalitate de pene.
  • Dacă vedem un cuib instabil, dacă considerăm că acest cuib periclitează viața puilor.

Când NU este indicat să intervenim:

                -Dacă găsim pui care au deja pene. În procesul de învățare a puilor să supraviețuiască, deseori aceștia sunt  lăsați singuri! În această perioadă, părinții țin legătura cu puii ascunși în vegetația densă și îi hrănesc în continuare!

                -Dacă găsim pui de de căprioară, iepuri și alte animale sălbatice întâlnite pe câmp, în păduri sau luminișuri. Acești pui deși par solitari și fără ajutor, adevărul este contrar. Ei sunt lăsați de părinți în locuri sigure, știute de ei și doar pentru o scurtă perioadă de timp! Părinții vor reveni la ei!

În aceste situații NU este necesară intervenția oamenilor. Vă rugăm nu atingeți, nu mutați și nu deranjați acești pui! Sunt mai în siguranță dacă nu îi deranjăm!

Oricare ar fi situația, pentru întrebări ne puteți apela la 0722 533816!

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Liontina Crisan

    Puiul de huhurez pe care l-am gasit, era langa caini si pisici. Nu puteam sa-l las acolo. Asa l-am si observat: cainele a vrut sa sara pe el!
    Am incercat sa-l las afara (in colivie) dar mama lui nu a venit sa-i dea mancare. Trebuie sa ma intorc la serviciu si nu pot sa il duc cu mine. Este vioi si dragalas dar nu se descurca in libertate: se ,,ascunde” in tufis, nu zboara cand este atacat . Astept telefon pt a stabili cum sa vi-l trimit: 0723.188.608, LIA