Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice

Încă din momentul fondării asociației noastre ne ocupăm de îngrijirea și reabilitarea păsărilor rănite, deoarece în cursul activităților noastre dăm la fiecare pas de exemplare rănite, confiscate sau comercializate în manieră ilegală. În primii ani reabilitarea s-a derulat în cuștile improvizate în curtea biroului asociației, mai târziu această funcție a fost preluată de colivii speciale, adaptate în mod corect nevoilor păsărilor.

În primii ani îngrijirea medicală a păsărilor rănite a fost realizată de către un medic veterinar din Tîrgu Mureș ca apoi prin entuziasmul medicului veterinar Levente Borka să ia naștere asociația medicilor veterinari Vets4Wild care astăzi este parte organică a centrului de reabilitare Milvus. Pe lângă contribuțiile personale și materiale proprii ale Asociației Grupul Milvus și al Vets4Wild dezvoltarea infrastructurală a fost realizată prin fonduri din proiecte și din donații. În prezent centrul de reabilitare este format din două unități: una în Tîrgu Mureș și una în Sânsimion.

În unitatea noastră din Tîrgu Mureș, animalele internate au parte de îngrijiri și tratamente zilnice. După convalescență aceste exemplare sunt transferate în unitatea noastră din Sânsimion. Înaintea eliberării lor în coliviile speciale mai mari păsările au ocazie nemaipomenită pentru recuperare și pentru antrenamentul mușchilor. Centrul nostru primește nu doar păsări ci și mamifere și reptile.

Grație rețelei naționale de salvare a animalelor sălbatice, în cele peste 20 de colivii speciale pentru păsări ajunge câte un pacient la fiecare două zile. Pe lângă sutele de consilieri și indicații date prin telefon, anual ajung în centrul nostru peste 150 de animale sălbatice ce necesită îngrijiri.
Pe lângă rețeaua noastră aflată într-o permanentă lărgire avem și  un număr de telefon pentru urgențe – 0722533816 – prin aceasta sporind în mare măsură șansele de recuperare a animalelor rănite.

La acest număr de telefon primim deseori zilnic câteva zeci de apeluri prin care ni se solicită indicații, sfaturi sau ajutor în salvarea vreunui animal sălbatic. Funcționarea centrului se desfășoară în bază de voluntariat ca un efort comun depus de cele două asociații.