Viziune

Ne dorim o lume în care omul trăiește într-o veritabilă armonie cu natura, fără să o exploateze, unde natura e apreciată ca valoare fundamentală, iar aceasta se reflectă în acțiunile fiecăruia.

Misiune

Ne dedicăm toată activitatea pentru a conserva patrimoniul natural. Desfășurăm acțiuni de conservare a speciilor periclitate, de cercetare aplicată, de conștientizare și educație, veghem asupra respectării legilor și încercăm să influențăm procesul legislativ de partea naturii.

Valori

Expertiză: din echipa noastră fac parte biologi, ecologi, cu o experiență îndelungată în protecția naturii.

Credibilitate: în luarea deciziilor, ne bazăm deopotrivă pe experiența de pe teren.

Perseverență: suntem la fel de hotărâți în a ne urma misiunea ca în momentul înființării organizației, în 1991.

O scurtă istorie a organizaţiei

2010 - prezent

Graţie fondurilor UE, realizăm că, totuşi, se poate trăi din conservarea naturii, că atâta timp cât faci ceea ce iubeşti şi crezi în ceea ce faci. Dar apare birocraţia în viaţa noastră şi ne consumă din ce în ce mai mult timp. 

Încet, realizăm că nu putem rezolva toate problemele. Cu toate acestea, încercăm să le rezolvăm pe toate. După desemnarea ariilor protejate, ne angajăm în administrarea mai multor situri, ceea ce ne consumă enorm de multă energie. De multă vreme ne ocupăm de salvarea păsărilor şi trecem la următorul nivel – împreună cu Vets4Wild, creăm o reţea naţională şi construim voliere profesionale. Cu mai mult sau mai puţin succes, influenţăm ramurile economiei cu cele mai mari efecte asupra naturii. De pildă, încercăm să transformăm sistemul de sprijin financiar din sectorul agricol pentru a-l face mai prietenos cu natura şi cu micii producători, elaborând noi pachete de agro-mediu. Ne străduim să reprezentăm natura şi în alte politici: gestionarea fondului forestier și cinegetic. Derulăm proiecte ce vizează conservarea mai multor specii: acvila ţipătoare mică, şoimul dunărean, dumbrăveanca ş.a. Avem câteva realizări memorabile în anii ăştia – peste 15 perechi de şoim dunărean (una dintre speciile cuibăritoare aproape dispărute), ocupând cuiburi artificiale amplasate de noi, cuibăresc în partea de vest a ţării. Am început şi câteva programe de monitorizare, singuri sau împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR). Facem nenumărate recensăminte şi aflăm mai multe despre răspândirea şi populaţiile păsărilor (dar şi ale altor specii – popândăul) din România. Prin programul nostru de educaţie ecologică, ţinem cursuri pentru pedagogi în mai multe colţuri ale ţării, redactăm multe publicaţii. Bursa Milvus sprijină munca de cercetare din domeniul conservării naturii a peste zece studenţi.

2001-2010

După aderarea la Uniunea Europeană, fiind încă o organizaţie tânără, dobândim cel mai mare succes al nostru în domeniul protecţiei naturii: ne-am concentrat ani de zile pe desemnarea siturilor Natura 2000 şi sub influenţa muncii noastre, reţeaua de arii protejate din România acoperă azi 24% din suprafaţa ţării. Barza albă şi păsările răpitoare ocupă un loc important în rândul activităţilor noastre – ne ocupăm în mod intens de: acvila ţipătoare mică, vânturelul de seară, acvila de munte, şoimul călător etc. Ne lărgim cercul de interese – organizaţia nu se ocupă doar de păsări, ci şi de mamifere, amfibieni, reptile, peşti – de orice legat de conservarea naturii. Demarăm şi programul nostru de educaţie ecologică.

1991-2010

Membrii pe lângă studiile universitare, implementează primul proiect relevant – am continuat să organizăm tabere de inelare a păsărilor în Munţii Gurghiului timp de 10 ani, pe Grindul Chituc timp de doi ani. 

1991

în toamna anului respectiv câţiva entuziaşti ai păsărilor au fondat Asociaţia „Grupul Milvus” în bucătăria lui nenea Zoli Szombath.

Photo: © Adrian Baltariu