Cuiburile artificiale, populare în rândul șoimilor dunăreni

Șoimul dunărean (Falco cherrug) este o specie periclitată la nivel mondial, care în România, în urmă cu două decenii era considerată o specie extrem de rară. Pentru întărirea populației, în perioada 2010-2014 am derulat un proiect internațional, implementat în 4 țări europene. Dacă la începutul proiectului LIFE se cunoștea o singură pereche cuibăritoare, ca urmare a măsurilor de conservare numărul perechilor a început să crească, ajungând la 8 în 2015, 15 în 2016, 20 în 2017 și 26 în 2018.

De două ori pe an, vizităm cele 83 de cuiburi artificiale. În fiecare primăvară verificăm rata de ocupare a cuiburilor, iar în a doua parte a lunii mai revenim în aceste locuri pentru a vedea succesul la cuibărit.

La ieșirile pe teren din luna martie a acestui an am găsit 45 de boxe ocupate de perechi de șoimi dunăreni. Este îmbucurător că, de această dată și o platformă de lemn a devenit casă pentru o pereche, fiind prima dată când această specie cuibărește în județul Satu Mare.

O altă veste care ne dă speranță este extinderea arealului de răspândire a șoimilor dunăreni în România, existând deja cuiburi ocupate în județele Bihor, Timiș, Arad și din acest an și Satu Mare.

Lăsați un comentariu