Noi scorburi pentru vântureii de seară

Vânturelul de seară este o specie vulnerabilă (conform listei roșii a IUCN) și astfel, a primit o atenție deosebită de către Grupul Milvus. În decursul anilor am derulat mai multe proiecte și am realizat activități specifice conservării acestei specii

Una dintre aceste activități a fost amplasarea, anul trecut, a 20 de boxe de cuibărit metalice pentru exemplarele acestei specii. Aceste cuiburi artificiale au fost amplasate ca și condiție impusă într-o autorizație de mediu pentru construcția unui parc fotovoltaic. Astfel, s-a încercat diminuarea efectul negativ pe care îl are un asemenea parc asupra populației de vânturei, mai ales că vorbim despre o arie protejată, care a fost declarată sit Natura2000 tocmai în vederea conservării vânturelului de seară.

În fiecare an, în perioada premergătoare migrației de primăvară a vânturelului de seară, verificăm aceste cuiburi. Recent am pregătit boxele metalice: le-am curățat și am înlocuit pietrișul pentru a oferi condiții bune de cuibărit. Și am amplasat și 10 cuiburi de lemn, tot în aceeași zonă.  Este important să putem urmări care dintre cele două tipuri de cuib sunt preferate de vânturei. Datorită precipitațiilor și a materialelor organice lăsate de păsări cutiile de lemn se distrug mult mai ușor, astfel o variantă sustenabilă ar putea fi boxele metalice, dar doar dacă ne convingem că și acestea vor oferi condiții propice de cuibărit. 

Unele cutii au fost deja ocupate de vânturei roșii

Activitățile de curățare a scorburilor artificiale vor continua și în perioada următoare, când vom verifica și vom face lucrări de întreținere a celor 70 de scorburi amplasate în colonia de cuibărit de la Livada de Bihor (județul Bihor), care face parte din aria naturală protejată Valea Alceului și a celor 80 cuiburi artificiale amplasate în apropierea localității Sânmartin (județul Arad). 

Lăsați un comentariu