Atlasul păsărilor, în Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc

În 2023 am inițiat două proiecte locale de inventariere a speciilor de păsări din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc. Scopul final  al acestor programe este de a realiza un atlas al păsărilor din oraș pentru  publicul interesat. 

Anul trecut, cu ajutorul a 15 voluntari am reușit să inventariem mai mult de jumătate din cele două orașe.

Rezultatele primului an de proiect:

 • Târgu Mureș:
  Numărul de observații: 6.928
  Specii observate: 84
  Speciile cele mai des observate: vrabia de casă (882 obs.), mierla (761 obs.), porumbel de casă (602 obs.), pițigoi mare (533 obs.), guguștiuc (467 obs.)
  Speciile cele mai rar observate: lăcar mic, șoimul rândunelelor, privighetoare de zăvoi, ghionoaie sură.
Șoimul rândunelelor. Foto: Nagy Attila
 • Odorheiu Secuiesc:
  Numărul de observații: 2.116
  Specii observate: 60
  Speciile cele mai des observate: vrabia de casă (383 obs.), stăncuță (140 obs.), codroș de munte (139 obs.), guguștiuc (130 obs.), porumbel de casă (124 obs.)
  Speciile cele mai rar observate: codobatură de munte, șoimul rândunelelor, ciocănitoare pestriță mică, sturz de vâsc.
Codobatură de munte. Foto: Nagy Attila

În acest an ne dorim să bifăm și punctele la care nu am ajuns la prima ediție și astfel, să avem toate datele necesare pentru a finaliza Atlasul Păsărilor din Târgu Mureș, respectiv cel din Odorheiu Secuiesc

Dacă ți se pare interesant programul nostru, te așteptăm printre observatori. Pot participa persoane, care cunosc speciile de păsări, dar orice observație, chiar dacă este ocazională este binevenită. Pentru mai multe informații contactează coordonatorul programului, Papp Edgár pe adresa de e-mail: edgar.papp@milvus.ro.

Lăsați un comentariu