Asociația „Grupul Milvus” în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română a inițiat schema de „Evaluare a speciilor nocturne din habitate deschise și semideschise” în 2014. Scopul proiectului a fost colectarea de date despre distribuția și abundența unor specii nocturne, precum cristelul de câmp (Crex crex), caprimulgul (Caprimulgus europaeus), ciușul (Otus scops), ciuful de pădure (Asio otus), cucuveaua (Athene noctua), pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus) etc., care vor servi ca date de bază pentru un program de monitorizare. Dintre aceste specii cristelul de câmp are un statut aparte, fiind ținta plăților de agro-mediu, astfel monitorizarea efectivelor sale este de importanță majoră.

Începând cu 2016 schema a fost transformată într-un program de monitorizare bazat pe voluntariat prin care cel puțin o parte a pătratelor incluse în schemă ar trebui repetate anual. Pentru a putea analiza într-un mod adecvat datele de tip trend, repetarea anuală a evaluării este indispensabilă, mai ales în cazul unor specii precum cristelul de câmp, a cărei populației prezintă fluctuații anuale puternice.

Programul constă în:

  • o singură ieșire nocturnă într-un pătrat de 10×10 km în perioada 20 mai – 10 iunie și completarea a câte 5 minute de observații pe minim 10 (sau opțional mai multe) puncte de observație
  • observațiile repetate anual

Pătratele evaluate în cadrul programului:

Metodologia de teren se poate descărca de AICI.

Vă invităm să repetați observațiile în una sau chiar mai multe dintre pătratele completate în anii precedenți sau alăturați-vă programului începând cu anul acesta! Dacă te interesează, te rugăm să-l contactezi pe Papp Edgár pe adresa edgar.papp@milvus.ro.

Este de preferat alegerea unui pătrat care a fost deja completat, dar este posibilă alegerea și unor pătrate necompletate până în present.

Pentru pătratele completate în anii precedenți este necesară o mașină de teren.

Menționăm că deși momentan nu există finanțare pentru program, anul acesta la solicitarea voluntarilor există posibilitatea decontării cheltuielilor de transport, în special în cazul pătratelor mai grele realizate cu mașini de teren sau a pătratelor aflate la distanță mai mare de reședința voluntarului.