Păsările răpitoare, fiind specii care se află pe vârful piramidei trofice sunt cele mai bune bioindicatoare a stării ecosistemelor în jurul nostru. Astfel, monitorizarea lor pe termen lung este indispensabil, acest instrument fiind cel mai adecvat pentru detectarea schimbărilor populaționale, atât pe plan regional cât și național.

Monitorizarea Păsărilor Răpitoare este un program inițiat de Asociația Grupul Milvus, are ca scop acoperirea pe termen lung a tuturor speciilor de răpitoare cuibăritoare pe tot teritoriul țării. Aici este inclus – datorită biologiei reproducerii – și barza neagră (Ciconia nigra).

În principiu acest program se desfășoară pe bază de voluntariat, iar metodologia cere cunoașterea avansată a tuturor de specii răpitoare de zi din fauna noastră.

Voluntarii pot alege câte un pătrat (10X10km2) aflat în apropierea reședinței lor, sau la alegere. Pătratele sunt din schema națională din în România. În aceste pătrate vor exista câte 3 puncte preselectate. Voluntarii sunt responsabili în determinarea numărului de teritorii de păsări răpitoare în fiecare dintre aceste puncte.

Observațiile trebuie făcute de două ori pe an, în perioadele 15 aprilie-15 mai (în puncte aflate peste 1500 m altitudine, până 31 mai), respectiv 01 iulie – 31 iulie.

Dacă doriți să participați la această monitorizare sau aveți întrebări legate de acest program vă rugăm să ne contactați pe adresele de mail: office@milvus.ro sau robert.zeitz@milvus.ro

Harta pătratelor