Milvus 30: Hai să numărăm pescăreii negri!

Asociația noastră împlinește anul acesta 30 de ani de activitate, iar printre evenimentele organizate chiar de la înființare se numără recensământul pescărelului negru în Defileul Superior al Mureșului.

Procesul s-a oprit în 2004, reluat în 2015, când am constatat un declin drastic al populației care iernează pe această porțiune a râului. Din fericire această tendință nu a continuat în următorii șapte ani. De doi ani am început să lărgim aria de monitorizare, iar cu ajutorul voluntarilor am inclus alte râuri în programul nostru.

Anul trecut am numărat pescărei negri în patru regiuni. Pe lângă tradiționalul Defileu Superior al râului Mureș, am extins monitorizarea pe Crișul Repede și două pâraie afluente, Jiu și Mraconia (pe teritoriul Parcului Natural Porțile de Fier). În 2021, pe cele patru cursuri de apă, pe 138 de km au fost identificați 268 de pescărei negri.

Pe Mureș și Crișul Repede organizăm numărătoarea pe 24 ianuarie. Recensăminte vor fi organizate și de către Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Cerna, precum și pe râurile Târnava Mare și Iara.

Dacă vrei să participi la monitorizare, te rugăm să ne semnalezi acest lucru până cel târziu 20 ianuarie. Pe râul Mureș la adresa  iulia.vizi@milvus.ro, pe alte râuri la adresa zoltan.d.szabo@milvus.ro sau pe pagina Facebook a Grupului Milvus.

Dacă crezi că poți număra pescărei pe o porțiune de râu, aproape de locuința ta, aici găsești o descriere amănunțită a metodei.

Pe adresa zoltan.d.szabo@milvus.ro poți primi îndrumare, dar și mai multe detalii despre folosirea aplicației OpenBioMaps, necesară pentru înregistrarea observațiilor.

Pe Mureș vom acoperi porțiunea dintre Deda și Toplița, pe Crișul Repede între Bologa și Vadu Crișului. Vom alcătui mai multe echipe care vor parcurge secțiuni de câte 7-14 km. Aveți nevoie de vestimentație adecvată de iarnă, iar în rucsac să aveți la îndemână un termos cu ceai fierbinte.

Sperăm că vom observa o mulțime de pescărei negri, dar și alte specii fascinante într-un peisaj miraculos de iarnă. Te așteptăm!

Lăsați un comentariu