Recensământul de Iarnă al Păsărilor Acvatice 2022 – rezultatele datelor Grupului Milvus

Zilele trecute am făcut public datele Recensământul de Iarnă al Păsărilor Acvatice din iarna anului current.

În cadrul materialului de mai jos vă oferim o evaluare mai detaliată a datelor colectate de către membrii și voluntarii Grupului Milvus, date, care au fost centralizate în baza de date OpenBirdMaps.

În cadrul proiectului, un număr de 84 observatori au colectat date din 185 zone umede, distribuite pe raza a 25 județe din țară. Cele mai multe locuri vizitate anul acesta au fost în județul Bihor (31), fiind urmate de județele Mehedinți (26) și Mureș (25). În cazul județului Bihor și Mureș întâlnim mai ales zone umede cu suprafețe mici, cum sunt lacuri, pescării și porțiuni mai mici de cursuri de râu, pe când în județul Mehedinți, majoritatea zonelor fiind reprezentate de secțiuni ale Dunării.

În total a fost înregistrat un număr de 186893 de păsări, aparținând la 133 specii. Dintre acesta, 151204 exemplare au fost păsări de apă, care reprezintă 80,90 % din totalul păsărilor observate. Acest număr se referă însă doar la păsările de apă propriu-zise, care sunt atașate de ape sau zone umede pe tot ciclul lor de viață, pe toată perioada anului. Persoanele care au făcut observații, au notat, pe lângă păsări și alte date relevante pentru recensământ, precum echipamentele optice folosite, nivelul de deranj al păsărilor, procentul suprafeței înghețate a bazinului acvatic etc.

Cele mai numeroase cinci speciile de apă observate au fost: rața mare (Anas platyrhynchos) – 62489 ex., lișița (Fulica atra) – 20423 ex., gârlița mare (Anser albifrons) – 8086 ex., gâsca de vară (Anser anser) – 6280 ex., și cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) – 5978 ex. În număr semnificativ, cu efective de peste trei mii de exemplare au mai fost înregistrate și specii, precum pescărușul râzător (Chroicocephalus ridibundus) – 5402 ex., rața mică (Anas crecca) – 4322 ex., lebăda de vară (Cygnus olor) – 3548 ex., rața fluierătoare (Mareca penelope) – 3243 ex. și rața moțată (Aythya fuligula) – 3168 ex.

Pe durata deplasărilor, unii observatori au reușit să întâlnească specii cu apariție sporadică la noi în țară, sau specii pe care le considerăm interesante pentru perioada de iarnă. Acestea au fost lebăda mică (Cygnus columbianus bewickii), gâsca de semănătură de tundra (Anser fabalis rossicus), rața neagră (Melanitta nigra), rața de ghețuri (Clangula hyemalis), corcodelul de iarnă (Podiceps auritus) și țigănușul (Plegadis falcinellus). Dintre speciile, altele decât cele acvatice, am menționa acvila de câmp (Aquila heliaca), șoimul dunărean (Falco cherrug), ciocănitoarea cu spate alb (Dendrocopos leucotos), alunarul (Nucifraga caryocatactes) și inărița (Acanthis flammea).

Dorim să le mulțumim tuturor participanților pentru ajutorul oferit în colectarea datelor.

Lăsați un comentariu