Továbbra is sikeresek a kerecsensólyom költőládák

A világszinten veszélyeztetett kerecsensólyom (Falco cherrug) Romániában két évtizeddel ezelőtt még rendkívül ritka fajnak számított. A populáció megerősítése érdekében 2010-2014 között egy 4 országot felölelő nemzetközi projekt keretében 83 mesterséges költőládát helyeztünk ki, nagyfeszültségű oszlopokra. Míg a LIFE projekt elején csak egy költőpárról volt tudomásunk, a fajvédelmi intézkedések eredményeként a párok száma növekedni kezdett. 2015-ben a foglalások száma már 8-ra növekedett, 2016-ban 15-re, 2017-ben 20-ra, 2018-ban 26-ra emelkedett. Évről évre egyre több pár választja a költőládákat.

Évente kétszer látogatunk el a költőládákhoz. Tavasszal ellenőrizzük a fészkek foglalási arányát, majd május második felében visszatérünk ezekre a helyekre, hogy ellenőrizzük a költés sikerességét.

A márciusi ellenőrzésen 45, kerecsenek által elfoglalt mesterséges költőládát jegyeztünk fel. Örvendetes módon egy fatálcát is használatba vett egy pár. Ez az első eset, hogy ez a ragadozó madár Szatmár megyében foglal fészket. 

Jó hír, hogy a terjeszkedés folytatódik északi és déli irányba is, így jelen pillanatban foglalt költőládák vannak Bihar, Temes, Arad és idéntől, Szatmár megyében is.

Szóljon hozzá