Mesterséges költőládák, a szalakóták otthona

Védelmi munkáink a projektek lezárása után is folytatódnak. A 2020-ban befejeződött „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE projektet követően évente ellenőrizzük a több mint 800 kihelyezett műodút, amelynek köszönhetően Románia nyugati részén megnőtt a szalakóta populáció.

Sajnálatos módon minden ellenőrzés alkalmával találunk számos tönkretett vagy “nyomaveszett” költőládát. A projekt alatt felszerelt ládákból tavaly már csak 657 műodút tartottunk nyilván. Az idei terepi látogatásaink során további 217 költőhely semmisült meg és 34 láda igényel karbantartási munkálatokat.

Lendületet ad munkánk folytatására, hogy míg csaknem tíz évvel ezelőtt a szalakóta ritka madárnak számított ay ország nyugati megyéiben, 2017-ben, a LIFE projekt keretében elkezdett védelmi intézkedések hatására az első évben már 84 párt számoltunk meg, míg a projekt ötödik évében ez a szám 217-re emelkedett.

Idén csaknem 155 szalakótapár foglalta el odúinkat. Nem csak ez a faj kedveli ezeket a költőhelyeket. Az műodúk lakói között volt kuvik (28), seregély (8), füleskuvik (8), mezei veréb (5), házi veréb (4), nyaktekercs (2), vörös vércse, csóka és kék vércse is.

Szóljon hozzá