Egyre jobb évek a kerecsensólyom számára

Az utóbbi évek természetvédelmi intézkedései kezdenek megmutatkozni. Évről évre a Milvus Csoport monitorozza a magasfeszültségű oszlopokra kihelyezett költőládákat (egy áramszolgáltató cégnek köszönhetően) és gyűrűzi a kerecsensólymokat.
Caption comes here
Az eredmények nagyon biztatóak, ha arra gondolunk, hogy 2011-ben egyetlen, hollófészekben költő kerecsenpár volt ismert. Ezzel szemben idén már 46 fiókát sikerült meggyűrűzni 13 fészekben, összesen pedig 19 sikeres költést jegyeztünk fel. Hat kameracsapda kihelyezésével a sólymok táplálékösszetételét is vizsgáljuk. A felvételek azt sugallják, hogy az ürge és a hörcsög a kerecsen fontos zsákmányállatai.
Caption comes here
További jó hír, hogy három foglalt fészek került meg a Partiumban, Bihar megyében. A kerecsensólyom terjeszkedik, így az ismert elterjedési területtől távolabbi vidékeken is megjelenik. Ennek hátterében éppen a Milvus Csoport által kihelyezett költőládák állhatnak. Az európai kerecsensólyom-állomány 450 párra tehető, aminek 47%-a Magyarországon, Szlovákiában és a szomszédos országokban él. Ugyanakkor a faj világállománya folyamatosan csökken, ami miatt elengedhetetlenek a védelmi intézkedések. Mindezt igyekszünk a 13 magyarországi és romániai partner által életbe léptetett „A veszélyeztetett parlagi sas és kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” (LIFE13 NAT/HU/000183, RAPTORSPREYLIFE) projekt tevékenységein keresztül megvalósítani, bízva abban, hogy a következő években növekedni fog a kerecsensólyom állománya.

Szóljon hozzá