Kerecsensólyom költés

Az idei év tavaszán beazonosított kerecsensólyom territóriumok sikerélményétől hajtva, az akció folytatásaként, a Milvus Csoport kerecsensólyom-védelmi projektjében dolgozó szakemberei folytatják a felderítő ”hadjáratot” Dobrudzsában. A terepkiszállás célja a kerecsensólymok által látogatott és preferált élőhelyek, térségek beazonosítása. Az összegyűjtött adatok, információk alapján a fajvédelmi projekt keretén belül, a közeljövőben kihelyezendő műfészkek számára megfelelő helyeket tudunk kijelölni, így biztosítva hosszú távon a faj fennmaradását Romániában.

[singlepic id=777 w=320 h=240 float=left]

2012. június 30.-án a Milvus Csoport alkalmazottjainak sikerült beazonosítaniuk egy kerecsensólyom pár fészkét, mégpedig egy dobrudzsai nagyfeszültségű elektromos vezetéksor egyik oszlopán.

[singlepic id=778 w=320 h=240 float=left]

A sólymok minden bizonnyal egy dolmányos varjak által épített gallyfészket használtak költésre. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen köztudott tény, hogy a sólyomfélék nem készítenek saját fészket, fiókáikat más madarak, jobbára varjúfélék elhagyott fészkeiben nevelik fel. A család két szülőből és ezek három, frissen kirepült fiókájából áll.

[singlepic id=779 w=320 h=240 float=left]

Ennek a kerecsensólyom családnak a megtalálása egyben a faj első sikeres, bizonyított fészkelése Dobrudzsa területén az utóbbi 7 évben. Utolsó, Dobrudzsában költő kerecsensólymokról szóló információink a Măcin hegységből származnak, ahol azonban sajnálatos módon és ismeretlen okokból kifolyólag, az utóbbi évek során nem sikerült sikeres költést regisztrálni.

 [singlepic id=780 w=320 h=240 float=left]

Romániában idén eddig csupán egyetlen olyan fészekről volt tudomásunk, ahol kerecsensólymok költöttek. A Milvus Csoport szakemberei erre az utóbbi párra a Bánságban bukkantak rá. Innen pár nappal ezelőtt két fióka repült ki sikeresen, melyek közül az egyikre műholdas nyomkövetőt is sikerült felszerelni. A nyomkövetővel ellátott madár neve Thea lett.

[singlepic id=781 w=320 h=240 float=left]

A sikeres dobrudzsai kerecsensólyom-költés felderítésének friss élményétől sarkallva, a Milvus Csoport szakemberei az elkövetkező napokban is folytatják a kerecsensólyom párok keresését célzó tereptevékenységeket Dobrudzsában.

 [singlepic id=782 w=320 h=240 float=left]

Szóljon hozzá