Hódok a Maros középső szakaszán

Lábnyomokra, vackokra illetve rágásnyomokra bukkantak terepi felmérés közben a Milvus Csoport munkatársai a Malomfalva és Marosugra közötti Natura 2000-es védett területen. Legújabb adatok szerint a rágcsálóra utaló nyomokat a többi, a pályázat által megcélzott védett területen is észleltek felmérőink. Bár az állatot magát nem látták, a jelenlétére utaló nyomok örömhírként szolgáltak a folyó pályázatunk („A ROSCI0210, ROSCI0367, ROSCI0368 és ROSCI0369 Natura 2000-es védett területek kezelési tervei”) eredményeként.

A romániai hódállomány növekvőben van, az országos populációt egy friss kutatás eredményeként 2200 egyedre becsülik. Az elmúlt évtized során a Milvus Csoport munkatársai több folyón, elsősorban a Maroson, az Olton és a Jalomicán vizsgálták a hód elterjedését. Ugyanezen vízgyűjtőkben zajlott e védett rágcsáló hazai visszatelepítése az ICAS által 1998 és 2003 között, térhódítása pedig még minden bizonnyal nem ért véget. Jelenleg az említett folyók egyes mellékfolyóin is megfigyelhető a faj, de észleltek már hódot a Tiszában, Szamosban és a Dunában is.

Az eurázsiai hód vízi életmódhoz alkalmazkodott, élőhelye a tavak és a folyóvizek fás partja. A faj kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyaszt, lágyszárúakat, fakérget és leveleket. Európában az általa fogyasztott növényfajok száma meghaladja a háromszázat. Tápláléka elfogyasztására előnyben részesíti az alacsonyabb partszakaszokat, a vizek sekély részeit, ahonnan veszély estén könnyedén a mély vízbe tud menekülni. Egy családnak jól kiválasztott táplálkozóterülete van, amit az egyedek látszólag véletlenszerűen használnak.

Szóljon hozzá