A nyári táborozás időszaka

Játék, pihenés és aktív tanulás. A Maros menti Natura 2000-es területekről érkező 25 tanulónak ezek voltak a nyárádszentmártoni tábor kulcselemei. Számukra a Milvus Erdei Iskola annál is fontosabb, hiszen értékes, különleges természeti értékekkel rendelkező védett területen élnek.
Azonban ahhoz, hogy tudj, tanulni is kell, mentorok segítségével, természetesen.
A táborozóknak bőven volt lehetőségük ismeretszerzésre.

Megismerkedtek a madárgyűrűzéssel, különböző madárfajok ökológiájáról tanultak, mint pl. a szürke küllő, jégmadár, vadgerle. A Maros mentén élő emlősfajok, illetve ezek kutatási módszereinek bemutatására is sor került. A gyakorlatban is megismerkedhettek néhány módszerrel. Részt vettek a kisemlősök élvefogó csapdázásában, bagolyköpetet elemeztek, kameracsapdákat is helyeztek ki és részletesen megismerkedtek a hüllőkkel, kétéltűekkel.

A táborozók lakóhelye többnyire különböző halak miatt védett, ezért ichthiológus kollegánk a különböző halfajok bemutatása mellett mesélt jelentőségükről , úgy az ember, mint a természet szempontjából.
A botanika óra is jól jött, főleg ha játékosan gyakorlatozva lehet részt venni.
Egy délelőtt folyamán válaszokat kaptak arra, hogy hogyan és mikor kell egy sérült madarat megmenteni vagy mi történik a vadállatok rehabilitációs központjában. A kirándulás sem maradt el, a Mikházi Régészeti Park idődoboz pavilonjait látogatták meg.
Az izgalmas tevékenységek közé tartozott a különböző helyről származó vízminták minőségének elemezése. Mindez felhívta a figyelmet arra, hogyan lehet jobban ügyelni a Maros vízére.
Természetesen nem hiányzott a fürdés és a játékok sem, hiszen mégiscsak nyári vakáció van!

A tábor a „A ROSCI 0210, ROSCI 0367, ROSCI 0368, ROSCI 0369 Natura 2000-es területek kezelési tervei, SMIS 117254” projekt keretében volt megszervezve, amelyet a Nagy Infrastrukturális Operatív Program finanszíroz (4-es prioritási tengely: Környezetvédelmi intézkedések a biológiai sokféleség megőrzésére érdekében, a levegőminőség ellenőrzésére és a szennyezett területek fertőtlenítésére, OS 4.1 altengely: A biológiai sokféleség védelme és megőrzése, valamint a degradált ökoszisztémák helyreállítása).

Szóljon hozzá