Apariția castorului pe cursul mijlociu al Mureșului

Urme, viziuni și rozături. Asta au descoperit biologii Grupului Milvus de-a lungul râului Mureș în interiorul sitului Natura 2000 între Morești și Ogra, cu ocazia monitorizării și inventarierii faunei. Spre bucuria noastră ulterior au fost observate urme și în celelalte trei arii protejate vizate de proiect. Animalele nu au fost observate, dar urmele acestora sunt relevante și constituie una dintre cele mai surprinzătoare și îmbucurătoare vești din cadrul proiectului „Plan de management pentru ariile protejate ROSCI0210, ROSCI0367, ROSCI0368 și ROSCI0369”, proiect ce dorește elaborarea planurilor de management în siturile respective.

În România, populația acestui rozător ocrotit este în creștere, potrivit unui studiu recent aceasta este estimată la 2200 indivizi. În ultimul deceniu, Grupul Milvus a studiat răspândirea castorului în diverse bazine hidrografice din România, în primul rând pe râurile Mureș, Olt și Ialomița. Reintroducerea castorului de către ICAS în România a avut loc în aceste trei bazine, în perioada 1998–2003, iar colonizarea noilor zone este cel mai probabil încă în derulare. În prezent activitatea speciei se poate observa pe unii afluenți ai acestor râuri, dar în ultima perioadă castorul a fost observat și pe Tisa, Someș și Dunăre.

Castorul eurasiatic populează lacurile și apele curgătoare. Este strict erbivor, mănâncă un număr mare de specii lemnoase și erbacee. În Europa numărul de specii consumate de castori depășește 300. De obicei, se hrănește în zone cu apă puțin adâncă sau la marginea acestora, de unde se poate refugia cu ușurință în apa adâncă în caz de pericol. O familie are zone de hrănire fixe, pe care indivizii le folosesc aparent aleator

Lăsați un comentariu

This Post Has 3 Comments

 1. Milvus Group

  Vă mulțumim pentru datele furnizate!

 2. Alexandra

  Sunt si in gradina noastra, in comuna Hârseni, jud BV, daca as putea v.as trimite si poze cu ce au muncit
  E un rau mic care vine de la munte

 3. Sebestyén

  Avem sí pe Niraj.Anul trecut ín toamna a aparut.