“Európa éghajlati politikája csak akkor lesz sikeres, ha az emberek számára szól és őket bevonva alakítják ki azokat.”

Az európai éghajlati paktum felhívását látva, a Game on! projektünk szlovákiai, magyarországi és litvániai partnereivel úgy gondoltuk, ifjúsági nagyköveteink bevonásával nekünk is részt kell vállalni a Peer Parliament kezdeményezésben, ami arra kéri az európai állampolgárokat, hogy kis közösségben, 5-10 fős csoportokban kötetlen beszélgetés során vitassák meg, hogyan válhat ténylegesen klímasemlegessé Európa.

A projekten belül megszerveztük saját programunkat, aminek keretében összedugtuk a fejünket ifjúsági  nagyköveteinkkel, hogy megbeszéljük, hogyan is képzelik el a klímasemlegesség elérését célzó átmenetet a gyakorlatban. Az eredményeket pedig visszaküldtük a szervezőknek, hogy tanácsainkat folyamatosan beépíthessék az uniós szintű tanácskozások anyagaiba.

Íme kis csapatunk meglátásai a három körüljárt témában:

1.       Közlekedésünk

A fiatalok szerint, rövid utakon a biciklis közlekedés biztonságossá tétele, valamint a kényelmesebb és olcsó tömegközlekedés elérhetősége ösztönözné őket az autóhasználat csökkentésére.

Az Európai Bizottság által felvetett ötletek mellett azt is megállapították, hogy zöld átállást támogatná  az elektromos autók parkolásának ingyenessé tétele, illetve a kis jövedelmű családok kedvezményes jegyváltása a tömegközlekedési eszközökön.

 Ahhoz pedig, hogy nagyobb távolságokon repülő helyett buszra vagy vonatra szálljanak, szükségét érzik a jobb európai vasúti összeköttetéseknek (főleg éjszakai járatokkal) és a megfizethetőbb vonatjegyeknek.

2.       Étkezési és fogyasztási szokásaink

A fenntarthatóbb étkezés és az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében, nagyköveteink szerint a legfontosabb, a mezőgazdaság radikális átalakítása. A gazdáknak kevesebb műtrágyát és növényvédő szert kellene használniuk és ahol szükséges, a szerves trágyákat előnyben részesíteni.

Mindemellett, növelni kell a nekik nyújtott támogatást a biodiverzitás védelme, illetve általában a környezetre és az egészségre káros hatások minimalizálása érdekében.

Szerintük a másik fontos tényező az élelmiszerek olyan információkat tartalmazó címkével való ellátása, ami utal az egészségre, a környezetre és az éghajlatra gyakorolt hatásukra, valamint hogy helyben készültek-e.

Saját ötletük pedig, hogy a társadalmat tanítani kellene az összetevők környezeti hatásáról, az élelmiszerpazarlásról és a különböző címkékről. Kiemelték az oktatási intézmények és a cégek szerepét is az egészségesebb ételek elérhetővé tételében diákjaik, valamint dolgozóik számára.

Az ifjúság szerint a fenntartható fogyasztást előmozdításáért a termékek gyártási folyamatainak, környezetre és egészségre gyakorolt hatásainak átláthatóvá tételével és az elektromos készülékek garanciájának meghosszabbításával, valamint javításukért a cégek felelősségvállalásával lehetne a legtöbbet tenni. 

Mindemellett fontosnak tartják azt is megemlíteni, hogy a cégeknek nyilvánosságra kellene hozni, hogy hogyan kezelik az eladatlan élelmiszereket. Közösségi programokat kellene szervezni, hogy az emberek megtanulhassák házilag újrahasznosítani tárgyaikat, és azt hogy hogyan tudják komposztálni a hulladékot.

3.       Energiahasználatunk

Arra a kérdésre, hogy mire lenne szüksége ahhoz, hogy hatékonyabban használják az energiát otthon, a nagykövetek többsége azt válaszolta, hogy az ösztönzőknek olcsóbbá és egyszerűbbé kellene tenniük a környezetbarát energiaforrásokat, például a napelemek vagy a hőszivattyúk telepítését.

Másodikként a világos információk fontosságát emelték ki az energiahatékonysági fejlesztésekben: például az otthonok szigetelésében, intelligens termosztátok telepítésében, régi ablakkeret cserében, energiatakarékos izzók használatában.

A nagykövetek szerint a legfontosabb lépések, hogy mindenki számára igazságos legyen az átállás, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vagy energiaigényes ágazatokban dolgozó személyek átképzése biztosítva legyen és a szénbányászattól függő közösségek speciális segítséget kapjanak a zöld átmenetben. A Peer Parliament lehetőséget teremt, hogy civil emberekként is elmondhassuk véleményünket, hogyan lehete segíteni az igazságos zöld átállást. Milyen konkrét lépésekre van szükség, azért, hogy tényleg méltányos legyen mindenki számára.

Szóljon hozzá