Hol vannak a zöld és klíma célok a választási kampányban?

Amikor a világ politikája a klímaválságtól hangos és Európa igyekszik az élen járni a klímakatasztrófa elkerülésében, addig a romániai parlamenti választási kampányban csak néhány párt tematizálja ezt, a jövőnket leginkább befolyásoló témát.

A klímaválság és a tömeges fajkihalás korszakában az Európai Unió ambiciózus Zöld Megállapodásával példateremtővé szeretne válni. Terve, hogy az Európai Unió 2050-re nettó nullára csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Bár a cél távolinak tűnik, sikeréhez az alapokat most kell letenni. A 2025-ös és 2030-as célkitűzések (például a 1990-es szintű üvegházhatású gázok kibocsátásának felére csökkentése) már nincsenek olyan messze, és ismerve országunk bürokráciáját, egy-egy valóságos lépéshez hosszú évek kellenek. A megállapodást Románia is készségesen aláírta, mégsem hallani Romániai zöldítési stratégiájáról, tervéről még a kampányidőszakban sem.

Országunkban tízből nyolc ember gondolja, hogy Romániát is érinti a klímaváltozás. A lakosság 82 százaléka számára fontos a természetvédelem. Szerintük a legsürgetőbb környezetvédelmi problémák a klímaváltozás, a légszennyezés és a szemét. A fiatalság zöld szemlélete nálunk is egyre erősebb. A gazdasági szféra is egyre több lehetőséget lát a zöld jövőben.

Miért nem látnak a politikusok?

Talán, mert a kílmavédelem olyan, mint a járványkezelés, csak közösen, a pillanatnyi személyes érdekeket feladva, egy megfelelően működő zöld rendszer megteremtésével lehetséges. A gazdaság zöld újraindítása, a mezőgazdaság vagy az infrastruktúra zöld fejlesztése, a természetvédelmi területek stratégiai védelme vagy a vízgazdálkodás korszerűsítése mind-mind szükségesek lennének a biztonságos közeljövő megteremtéséhez, amiért csak most, a jelenben tehetünk.

Éppen ezért buzdítunk minden parlamenti választásokon induló pártot, hogy az Európai Zöld Megállapodás megvalósítását építse be kampányába és megvalósítandó tervei közé.

Az embereknek igényük van egy zöldebb országra!

Szóljon hozzá