A madarak, a klímaváltozás és egy forró tengerpart

Korábban érkeznek meg költőterületeikre és később indulnak útnak ősszel a vonuló madarak”, meséli Marton Attila ornitológus ifjúsági nagyköveteinknek, rendhagyó Chituc turzási gyűrűzőtáborunkban.

A Game on! Don’t let climate change end the game című program keretén belül ifjúsági nagyköveteink segítették a tábor életének elindítását.

A mindennapi munka mellett, a nagykövetek nem csak fajismeretüket mélyítették el, hanem a klímaváltozásról is tanulhattak. Megismerkedtek az alternatív energiaforrásokkal, többek között a napelemek működési elvével. Megtanulták, hogyan kell összerakni és működtetni, valamint szakemberek előadásain vehettek részt.

Marton Attila, szakember a globális felmelegedés vonuló madarakra gyakorolt hatásáról tartott előadást. Elmondása szerint a klímaváltozás hatására a vonulás időzítése is nagymértékben megváltozik. Kutatások bizonyítják, hogy korábban érkeznek meg költő területeikre és később is indulnak útnak ősszel.

A madarász nyomatékosította, hogy bár még nem tudjuk, ez a változás milyen hatással van a madár-állományra, az egészen biztos, hogy a megváltozott időzítés zavarokat okozhat. A szaporodási periódus vagy a vonulás előtti zsírhalmozó időszak is egyaránt elcsúszhat a táplálékforrás csúcs idejétől. Amennyiben ezek nincsenek szinkronban és a madarak a szaporodási és zsírhalmozási időszakban nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, az állományukat is nagymértékben befolyásolhatja.

Az előadás a közös ismeretcsere jegyében zajlott. kérdésekkel, hozzászólásokkal és vélemények ütköztetésével.

Nagyköveteink pedig újabb szempontú megközelítésben gondolkodhattak a klímaváltozásról.

Szóljon hozzá