Festival verde – adică cum să organizezi un eveniment ecologic?

Cu siguranță ai participat deja la un festival unde se foloseau pahare reciclabile și existau containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Astăzi, mulți organizatori de evenimente încearcă să implementeze soluții soluții prietenoase cu natura și clima, în scopul de a încetini schimbările climatice. „Festival greening” este deja o practică frecventă și la festivalurile din România, dar ce putem face pentru a crea evenimente mai „verzi”? Să vedem!

Green Festival

Organizatorii festivalurilor și altor evenimente similare sunt, în mare parte, conștienți de opțiunile existente, însă în multe cazuri, condițiile locale, „practicile obișnuite” sau bugetul limitează posibilitatea de a organiza evenimente mai puțin dăunătoare mediului înconjurător. Cu toate acestea, cei care dedică timp să se informeze, vor descoperi că, de multe ori, este nevoie doar de puțină atenție și voință.

Catering

Vestea bună este că observăm o creștere a nivelului de conștientizare a tinerilor participanți la aceste festivaluri, care doresc ca organizatorii să implementeze mai multe soluții ecologice. De aceea, proiectul „Game On” și-a asumat obiectivul de a concepe un „Manual pentru organizarea unui eveniment ecologic, prietenos cu mediul și clima”. Unul dintre partenerii proiectului, Fondul pentru Protecția Mediului din Lituania (LFN), și-a asumat sarcina de a elabora acest ghid de festival greening, bazat în mare măsură pe propria experiență și expertiză. Manualul se concentrează în principal pe organizarea festivalurilor, dar poate fi util și în cazul altor tipuri de evenimente (conferințe, nunți, evenimente sportive). Partenerii proiectului, care activează în 8 țări diferite, au avut libertate deplină în adaptarea conținutului manualului la  legislația și particularitățile culturale ale propriei țări.

Este puțin probabil ca, acest manual să schimbe lumea într-o clipă, dar oferă un sprijin solid organizatorilor care sunt dispuși să facă pași către organizarea de evenimente eco-friendly. Deoarece fiecare eveniment necesită resurse fundamentale, precum apă, energie și diverse materiale, care generează o cantitate mare de deșeuri și gaze cu efect de seră nocive pentru climă, manualul oferă cinci „capitole” cu diverse idei pentru cei interesați.

Waste

Schimbările climatice cauzate de activitatea umană reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI. Cercetările privind organizarea de evenimente eco-friendly și prietenoase cu clima sunt în desfășurare de mult timp, deja s-au implementat măsuri la mai multe evenimente pentru a le face mai sustenabile. Un instrument util în acest sens este calculatorul de carbon, prin care putem calcula amprenta de carbon a propriului eveniment, astfel încât să putem identifica domeniile în care trebuie să luăm măsuri. Pentru acest lucru, nu este nevoie decât să furnizăm câteva informații de bază despre eveniment pe acest website și vom primi sfaturile corespunzătoare.

În ansamblu, în prezent, în întreaga lume, inclusiv în România, există o deschidere pentru „festival greening”, însă în multe cazuri, lipsa informațiilor sau resursele financiare nu permit implementarea acestor inițiative. Mulți depun eforturi pentru a crea experiențe mai ecologice la evenimentele lor, și sperăm că în curând vom obține rezultate vizibile.

Transport

Am avut o experiență pozitivă când Asociația Festivalurilor Maghiare din Transilvania a organizat pe 27 aprilie 2023 o zi dedicată organizatorilor de festivaluri, la Sfântu Gheorghe, unde participanții au împărtășit diferite sfaturi și idei legate de organizarea festivalurilor. La eveniment au participat reprezentanți ai 18 festivaluri din Transilvania, unde Pápay Kamilla a prezentat „Manualul de Îngrijire a Mediului în Festivaluri”, realizat în cadrul proiectului Game On! – Don’t let climate change end the game, în numele Grupului Milvus. Pe baza feedback-ului primit, s-au observat deja inițiative mărunte la numeroase festivaluri din țară, iar participanții la întâlnire au fost deschiși să implementeze soluții eco-friendly la propriile evenimente chiar la festivalurile din anul acesta.

Vă mulțumim pentru interesul acordat și sperăm să participăm la tot mai multe evenimente eco-friendly. Vă dorim o vară și un sezon de festivaluri de succes pentru toți!

P.S.: Noi trebuie să ne schimbăm, nu clima!

Lăsați un comentariu