Cum văd tinerii de astăzi schimbările climatice? – și-a întrebat prietenii tânărul nostru ambasador Constantin Theodor Iordache

În timpul unei excursii cu colegii mei de clasă la periferia orașului Iași, i-am întrebat pe unii dintre ei, ce părere au despre schimbările climatice. Răspunsurile pe care le-am primit sunt foarte interesante, arătând că această problemă este ceva care contează mult pentru tineri și sperăm că, ideile lor vor ajunge în lume și vor influența pe alții cât de cât, să facă măcar un mic pas spre reducerea cauzelor schimbărilor climatice.

Am pregătit trei întrebări pentru ei:

Ce credeți despre schimbările climatice și ce părere aveți despre acesta?

Cum putem opri sau, cel puțin, încetini efectele schimbărilor climatice?

Credeți că oamenii din jurul vostru sunt îngrijorați de schimbările climatice sau cel puțin își dau seama că aceasta este o problemă reală?

Cătălina, 18 ani

1. Consider că schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală la nivel mondial și că trebuie oprite sau cel puțin reduse cât mai repede posibil. Fiecare ar trebui să facă orice lucru mărunt, oricât de neimportant, pentru a rezolva această problemă.

2. Ei bine, în primul rând, am putea folosi mai mult transportul în comun sau bicicletele, am putea chiar să începem să mergem mai mult pe jos, decât să folosim atâtea mașini. De asemenea, am putea să nu mai lăsăm gunoaie atunci când mergem, de exemplu, în pădure la un picnic. Când vedem gunoaie, le-am putea colecta, chiar dacă noi nu am lăsat gunoaie în urmă.

3.Oamenii își dau seama de acest lucru, dar cred că nu este mare lucru și nu fac nimic pentru a rezolva problema.

Andrei, 18 ani

1. Schimbările climatice sunt reprezentate de toți factorii care influențează mediul în care trăim, de la temperatură până la condițiile de viață.

2. Poluarea este un factor important. Trebuie să reducem poluarea, de aceea propun să folosim mai multe dispozitive electrice și mai puține dispozitive care funcționează cu combustibili fosili. Cel mai bun exemplu, toate mașinile produse înainte de 2003 ar trebui interzise și să fie înlocuite cu mașini electrice. De asemenea, ar trebui să plantăm mai mulți copaci, pentru că în zilele noastre se fac multe parcări prin tăierea copacilor.

3. Nu. Oamenii nu-și dau seama, au alte probleme. Doar cei care sunt preocupați de protecția mediului, sunt singurii care se preocupă de această problemă.

Daniel, 18 ani

 1. Hmm, ei bine, eu, prin „schimbări climatice” înțeleg orice modificare, care afectează parametrii normali ai Planetei.

2. Ei bine, pentru a face acest lucru, ar trebui mai întâi să conștientizăm existența acestei probleme. Știu că în acest moment există multe campanii de informare pentru a-i face pe oameni să înțeleagă mai bine acest subiect, iar acesta este un prim pas pentru a conștientiza. Am putea începe cu lucruri mărunte, cum ar fi să nu aruncăm gunoiul peste tot, să folosim energie verde, transportul în comun, și să folosim din ce în ce mai puțin mașinile și alte dispozitive care poluează.

3. Da, cred că da, dar nu sunt suficient de îngrijorați pentru a lua inițiativa.

Ștefania, 19 ani

1. Schimbările climatice nu sunt prielnice pentru lumea contemporană în care trăim. Totul a pornit de la industrializare, poluarea aerului cu substanțe nocive, distrugerea stratului de ozon și acum, schimbările climatice.

2. În momentul de față, nu o putem opri. Cum poți opri toate fabricile care lucrează? Ceea ce putem face este să ajutăm mediul înconjurător, să folosim apă rece atunci când spălăm rufe și să nu mai aruncăm plastic. De asemenea, ar trebui să sortăm corect gunoiul și să consumăm mai puține produse care fac rău planetei.

3. Există oameni care sunt conștienți de această problemă și apoi, există oameni care habar nu au. Încă mai văd oameni care aruncă lucruri pe stradă la întâmplare, cum ai putea să-i vorbești acelei persoane care aruncă gunoiul pe stradă despre reciclare?

Lăsați un comentariu