Wilderness Camp Youth Exchange din Slovacia

Kinga Kovács și Andi Boancă, tinerii noștri ambasadori au scris despre aventurile lor în tabăra Wilderness Camp Youth Exchange din Slovacia.

În cadrul proiectului Game On, am avut ocazia să participăm la tabăra de schimb de tineri Wilderness Camp Youth Exchange din Slovacia, care s-a focusat pe legătura dintre climă și biodiversitate prin prezentări, schimb de experiență și activități practice.

Photo: Patrik Gazo

Photo: Patrik Gazo

În cadrul acestei minunate tabere de o săptămână, participanți din mai multe țări (Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Lituania, România, Slovacia și Polonia) au venit să învețe împreună despre activitățile asociației slovace BROZ în zona insulei Velky Lel.
Insula Velky Lel este una dintre cele mai mari și mai vechi insule naturale din cursul superior al Dunării.  Fiind o arie protejată Natura 2000, găzduiește numeroase specii, cum ar fi pupăza (Upupa epops), stârcul cenușiu (Ardea cinerea), codalb (Haliaeetus albicilla), barza neagră (Ciconia nigra) și chiar și rarul tritonul crestat de Dunăre (Triturus dobrogicus).  În trecut, locuitorii insulei obișnuiau să scoate animalele la pășunat în mod intens, , păstrând astfel caracterul mozaicat al insulei. În prezent, insula este nelocuită, astfel că renunțarea la pășunat a dus la proliferarea unor specii invazive, cum ar fi salcâmul pitic (Amorpha fruticosa), ceara albinei (Asclepias syriaca) sau cenușerul (Ailanthus altissima). De asemenea, zona aceasta găzduiește și arbori remarcabili: stejari bătrâni, sălcii și păduri naturale de luncă. Asociația BROZ depune eforturi pentru conservarea habitatelor și a biodiversității printr-o serie de activități. Pășunatul prin rotație joacă un rol important în acest sens. Această metodă utilizează o varietate de bovine (inclusiv sura ungurească), bivolițe, cai, măgari și capre. În zonele cu iarbă mai înaltă, mai întâi se practică pășunatul cu cai, urmați de bovine, iar în cele din urmă caprele ajută în menținerea tufișurilor.  În plus, ferma ecologică are un centru de reabilitare pentru berzele albe și negre rănite și pentru popândăi (Spermophilus citellus).

Photo: Boancă Andi

Primele două zile petrecute la ferma ecologică au fost dedicate cunoașterii activității BROZ și a participanților. În timpul turului nostru pe insulă, am fost informați cu privire la măsurile actuale de gestionare pe care asociația le ia pentru a păstra și, în unele zone, pentru a restabili starea naturală a habitatelor. De asemenea, am fost informați despre situația speciilor de plante invazive care se răspândesc rapid pe insulă, precum și despre fenomenele și consecințele concrete ale schimbărilor climatice.

Photo: Dominic Ditri

În timpul taberei, am avut ocazia să observăm castorii europeni (Castor fiber) în habitatul lor natural de pe insulă în mai multe seri, în timp ce ieșeau din vizuinele lor odată cu apusul soarelui pentru a-și începe viața de noapte.

Photo: Jordanka Slavova

Am început cea de-a treia zi cu muncă de teren, obiectivul nostru fiind acela de a scăpa în mod colectiv de o specie de plantă invazivă care este comună de-a lungul coastei insulei, salcâmul pitic (Amorpha fructicosa), care poate cuceri rapid comunitățile naturale de plante.

Photo: Dominic Ditri

Atenția noastră nu a fost concentrată doar pe studiul speciilor de plante, următorul nostru proiect fiind curățarea peretelui de nisip de pe malul Dunării, care a servit ca loc de cuibărit pentru lăstunul de mal (Riparia riparia) până când a fost invadat de o vegetație luxuriantă. Cred că pot vorbi în numele tuturor atunci când spun că a fost un sentiment de eliberare să contribuim astfel la supraviețuirea unei specii, pentru că de anul viitor vor putea găsi un loc de reproducere adecvat și pe partea slovacă a râului.

Photo: Jordanka Slavova

Zilele următoare s-a organizat o plimbare cu barca pe Dunăre pentru a observa de pe apă plopii canadieni plantați pe insulă, pe care BROZ încearcă să îi înlocuiască în viitorul apropiat cu plopi albi, ale căror coroane pot susține cuiburile grele de codalb (Haliaeetus albicilla), stârci și berze. Toate acestea au fost urmate de un tur al insulei, în timpul căruia am aflat mai multe despre importanța și diversitatea polenizatorilor cu ajutorul unui entomolog.

Photo: Dominic Ditri

Photo: Patrik Gazo

Am petrecut mai multe seri ascultând prezentări ale experților pentru a înțelege mai bine activitatea BROZ și pentru a înțelege mai bine importanța obiectivelor de conservare pe care le stabilesc. Am avut ocazia să auzim și să discutăm despre gestionarea terenurilor prin pășunat, despre importanța polenizatorilor și despre anxietatea climatică. A fost, de asemenea, o bună ocazie de a ne împărtăși gândurile, întrebările și temerile între noi.

Photo: Dominic Ditri

Suntem foarte recunoscători Asociației Grupul Milvus pentru că ne-a ajutat să venim la această fermă fabuloasă, unde am avut ocazia să acumulăm experiență și amintiri de neuitat alături de tineri curioși și iubitori de natură, asemenea nouă. Considerăm că este important ca în viitor să existe mai multe oportunități pentru tineri de a învăța împreună despre schimbările climatice și alte probleme legate de natură.

Kovács Kinga și Andrada-Kristina Boancă, tinerii noștri ambasadori

Lăsați un comentariu