Festival greening – avagy hogyan szervezzünk környezetbarát rendezvényt?

Biztosan jártál már olyan fesztiválon, ahol újratölthető poharak és szelektív hulladéktárolók voltak. Ma már számos rendezvényszervező próbál környezetbarát és klímakímélő megoldásokat megvalósítani, hogy lassítsák az éghajlatváltozást. A „festival greening” már a romániai fesztiválok esetében is gyakori jelenség, de mit is tehetünk annak érdekében, hogy „zöldebb” rendezvényeket hozzunk létre? Lássuk!

Green Festival

A fesztiválok, vagy más hasonló rendezvények szervezői bizonyára tisztában vannak a lehetőségeikkel, a legtöbb esetben a helyi adottságok, a “már megszokott praktikák”, vagy az anyagiak szabnak határt annak, hogy az események kevésbé legyenek károsak a környezetünkre. Az viszont, aki veszi a fáradságot, hogy belepillantson a kézikönyvbe gyorsan rájön, hogy legtöbb esetben csak egy kis odafigyelésre lenne szükség.

Catering

A jó hír, hogy azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok, akik ezeknek a fesztiváloknak a résztvevői egyre tudatosabbak, és igénylik azt, hogy a szervezők természetbarát megoldásokat eszközöljenek. Ezért is került a Game On projekt kihagyhatatlan feladatai közé, hogy kidolgozzuk a Fesztivál Zöldítő Kézikönyvet. A projekt partnerei közül  a Lett Környezetvédelmi Alap (LFN) vállalta, hogy kidolgozza az útmutatót a fesztiválzöldítésre, amely nagyrészt saját tapasztalataikon és szakismereteiken alapszik. A kézikönyv főként a fesztiválok szervezésére fókuszál, viszont más típusú rendezvények (konferenciák, esküvők, sportrendezvények) esetén is hasznos lehet. A projektben résztvevő, 8 országban tevékenykedő partnerek szabad kezet kaptak, hogy saját országuk törvényei és kulturális sajátosságai szerint módosítsák a kézikönyv tartalmát, természetesen megtartva az egységes vezérfonalat.

A kézikönyv valószínűleg nem fogja varázsütésre megváltani a világot, de egy stabil mankót nyújt azoknak a szervezőknek, akik hajlandóak lépést tenni a környezetbarát rendezvények irányába. Mivel minden esemény megszervezéséhez szükség van az olyan alapvető dolgokra, mint a víz, az energia és a különböző alapanyagok, amelyek rengeteg hulladékot és üvegházhatású gázt termelnek és ártalmasak a klímára nézve, a kézikönyvben öt “fejezetre” bontva találnak ötleteket az érdeklődők.

Waste

A felgyorsult klímaváltozás egy olyan ember okozta probléma, amely a 21. század egyik legnagyobb kihívásává vált. A környezetbarát és klímakímélő rendezvények szervezésének mikéntjét már hosszú ideje kutatják, és már több rendezvényen életbe léptettek olyan intézkedéseket, amelyekkel zöldebbé tudják tenni az eseményeket. Ebben hasznos segítséget nyújthat az a klímakalkulátor is, amellyel kiszámolhatjuk saját rendezvényünk szénlábnyomát, így látni fogjuk, mely területeken lenne szükséges lépéseket tennünk. Ehhez nincs szükség másra, ezen a linken megadni néhány alapvető információt az eseményről, és máris megkapjuk a megfelelő tanácsokat.

Összességében ma már a világ számos pontján, úgy Romániában is nyitnak a fesztiválzöldítésre, ám sok esetben az információhiány vagy az anyagi háttér nem engedi ezt megvalósítani. Sokan küzdenek azért, hogy zöldebb élményt teremtsenek rendezvényeiken, és remélhetőleg minél hamarabb már látványos eredményt érhetünk el.

Transport

Egy pozitív tapasztalat volt számunkra, hogy az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség 2023. április 27-én szakmai napot tartott Sepsiszentgyörgyön, ahol különböző, a fesztiválszervezéssel kapcsolatos szakmai tanácsokat és eszméket osztottak meg egymással a résztvevők. A szakmai napon 18 erdélyi fesztivál szervezői és képviselői vettek részt. A Milvus Csoport képviseletében Pápay Kamilla mutatta be a Game On! – Don’t let climate change end the game projekt keretében készült “fesztivál zöldítő kézikönyvet”. A visszajelzések alapján apró kezdeményezések már számos hazai fesztiválon is észlelhetőek, és miután a találkozón résztvevők megbeszélték tapasztalataikat és hasznos tippeket osztottak meg egymással, nyitottak voltak, hogy akár már az idei fesztiválszezon alatt életbe léptessenek néhány zöld megoldást saját rendezvényeik lebonyolítása során.

Köszönjük, hogy érdeklődve fogadtak, reméljük egyre több zöld eseményben lesz részünk. Nagyon sikeres nyarat és fesztiválidényt kívánunk mindenkinkinek.

U.i.: Nekünk kell változni, nem a klímának!

Szóljon hozzá