Prin satelit, direct către noi

Vorbim de semnalele pe care păsările dotate cu transmițătoare satelitare le transmit către specialiști. Mai precis, capturăm păsările și le montăm pe spate un mic ”rucsac”. Aparatul ne va furniza date la fiecare ore sau zile, în funcție de setare.
La ce ne ajută? Descoperim ruta de migrație, locurile de iernare și de cuibărire, aflăm informații despre comportamentul păsărilor și, uneori, despre stadiul lor de viață.
În ultimul an, Grupul Milvus a monitorizat patru asemenea păsări. Poveștile lor, înțesate de multe drumuri, ne arată varietatea habitatelor în care aleg să trăiască.

Bandi este prima acvilă de câmp cu transmițător satelitar. Aparatul a fost montat în 2016 și de atunci ne oferă, constant, date despre peregrinările lui. A colindat în ultimele luni prin Voivodina, regiunea Transcarpatia, Satu Mare. Are totuși o preferință, stepa dintre Arad și Békés. Se pare că aici are condiții bune de hrănire – o gradație de hârciogi, motiv pentru care, pe hartă veți vedea că tot dă ocoale acestei regiuni.

Otília, dumbrăveanca inelată la Otomani, județul Bihor în 2018 am urmărit-o doar 11 luni (Conservarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic (LIFE13/NAT/HU/000081). Transmițătorul satelitar nu a mai transmis date din luna mai, când pasărea se afla în regiunea estică a Kenyei. Cel mai probabil, pasărea a decedat sau, sperăm noi, dispozitivul a căzut de pe spatele ei.

Ringló, femela de vânturel de seară este consecventă. Datele transmise de ea ne arată că anul acesta s-a reîntors la locul eu de cuibărire din anii trecuți, adică în Regiunea Odesa, Ucraina. Se pare că are trei țări africane preferate pentru perioada de iernare: Angola, Namibia și Botswana, e drept a făcut o escală și în Zambia. Pasărea monitorizată de Grupul Milvus și MME/BirdLife Ungaria a fost capturată și inelată, acum patru ani, tocmai în Bărăgan într-unul dintre locurile de aglomerare.

Anna este un șoim dunărean echipat cu un transmițător în vestul României, în 2017. Anul acesta, a clocit în Serbia. Mulțumim pentru fotografie!

Lăsați un comentariu