Cuibărire șoim dunărean

După ce în primăvara acestui an, angajații Grupului Milvus în proiectul internațional pentru conservarea șoimului dunărean (Falco cherrug) au reușit identificarea unor teritorii de șoimi în Dobrogea, s-a decis continuarea căutărilor în această regiune. Scopul cercetărilor îl constituie stabilirea locațiilor preferate de către șoimi, obținându-se astfel informații valoroase care vor putea fi folosite în viitorul apropiat în cadrul proiectului prin aceea că permit montarea cuiburilor artificiale special destinate șoimilor dunăreni în cele mai favorabile zone, asigurându-se astfel cuibăritul speciei în țara noastră.

[singlepic id=777 w=320 h=240 float=left]

În data de 30.06.2012, angajații Grupului Milvus au găsit cuibul unei familii de șoimi dunăreni pe un stâlp de înaltă tensiune. Cuibul șoimilor a fost construit cel mai probabil de o pereche de cioară grivă, deoarece precum este cunoscut, șoimii își cresc puii în cuiburile părăsite ale altor specii de păsări, îndeosebi ciori.

[singlepic id=778 w=320 h=240 float=left]

Este vorba despre primul cuibărit cu succes al acestei specii în Dobrogea de care avem cunoștință în ultimii cel puțin 7 ani, iar familia de șoimi este compusă dintr-o pereche de păsări adulte și 3 juvenili zburători.

[singlepic id=779 w=320 h=240 float=left]

Ultimele semnalări despre perechi cuibăritoare de șoimi din Dobrogea se referă la perechile din Munții Măcinului care din păcate se pare că nu mai cuibăresc în ultimii ani. Situația acestei specii la nivel național este că anul acesta pe teritoriul României se mai cunoaște un singur cuib cu 2 pui aflat în Câmpia de Vest, găsit de asemenea de angajații Grupului Milvus în primăvara acestui an.

 [singlepic id=780 w=320 h=240 float=left]

Tot acolo a avut loc și montarea celui de-al doilea transmițător satelitar pe un șoim dunărean în România, pe femela juvenil botezată Thea.

[singlepic id=781 w=320 h=240 float=left]

În momentul actual, angajații Grupului Milvus se află încă în Dobrogea și speră să găsească noi perechi care au cuibărit cu succes.

 [singlepic id=782 w=320 h=240 float=left]

Lăsați un comentariu