Ani din ce în ce mai buni pentru șoimii dunăreni din Câmpia de Vest

Măsurile de conservare întreprinse în ultimii ani încep să își arate roadele. An de an, Grupul Milvus monitorizează cuiburile artificiale montate pe stâlpii de înaltă tensiune (grație unui parteneriat cu o companie de electricitate) și inelează puii de șoimi dunăreni.

Nagy fiókákkal. Fotó: Hegyeli Zsolt
Pui de șoimi dunăreni în cuibul artificial

Rezultatele sunt încurajatoare, dacă ne gândim că în 2011 a fost înregistrată doar o pereche într-un cuib natural de corb. Acum, în acest nou sezon au fost inelați 46 de pui din 13 cuiburi dintr-un total de 19 cuiburi în care șoimii au reușit să cuibărească cu succes.

Monitorizăm, de asemenea, și compoziția hranei păsărilor prin montarea mai multor fotocapcane – șase la număr, înregistrările cărora deja ne dau indicii despre importanța popândăului și hârciogului ca specii pradă a șoimilor.

Camera capcană amplasată la cuibul artificial

Ca veștile să fie mai îmbucurătoare, au apărut trei cuiburi active în partea de nord a Câmpiei de Vest, în județul Bihor!  Din fericire, populația de șoimi își extinde arealul și în zone în care nu a fost consemnată observarea speciei, la o distanță semnificativă de arealele cunoscute. Unul dintre cele mai importante motive pentru acest fapt ar fi chiar cuiburile artificiale montate de Grupul Milvus!

Populația șoimilor dunăreni din Europa este estimată la aproximativ 450 de perechi, din care 47 la sută trăiesc în Ungaria, Slovacia și țările vecine. În același timp, populațiile acestui răpitor manifestă un declin accentuat pe plan global, iar realizarea unor măsuri de conservare a speciei este o necesitate. O facem cu încrederea că populația sa va crește constant în următorii ani, mai ales prin acțiunile concrete pe care le implementăm cu ajutorul proiectului „Asigurarea surselor de hrană pentru populațiile periclitate de șoim dunărean și acvilă de câmp din Bazinul Carpatic” (LIFE13 NAT/HU/000183, RAPTORSPREYLIFE), implementat de 13 parteneri din Ungaria și România.

Lăsați un comentariu