În țara noastră nu e deloc neobișnuit să întâlnim bufnițe pe perioada de iarnă în incinta localităților. Este un comportament caracteristic ciufilor de pădure ca la începutul sezonului rece să formează colonii de zeci sau chiar sute de exemplare, adunându-se într-un loc restrâns. Aceste aglomerări sunt situate, de obicei, în centrul așezărilor, unde sunt ferite de răpitoare și vânt. Noaptea vânează rozătoare mici pe pășunile și terenurile agricole din vecinătatea localităților, iar ziua stau neobservați printre crengile copacilor. Deseori, doar urmele lăsate în apropierea locurilor de aglomerare indică prezența lor în localități.

Ingluviile (cocoloașe de hrană nedigerate) și excrementele numeroase găsite la baza copacilor sunt dovezi clare ale prezenței ciufilor într-o aglomerare (Foto: Doru Panaitescu)

Pentru a participa la acest program de monitorizare al ciufilor nu e nevoie de o bună cunoaștere a păsărilor sau de echipamente speciale, deci oricine se poate alătura programului. Căutăm iubitori de păsări din toată țara care doresc să se implice în căutarea de aglomerări de ciufi în localitățile din apropierea domiciliilor lor, și să numere ciufii din locurile de aglomerare, în fiecare an.

Ciufii de pădure pe o sălcie (Foto: Cotorogea Cornel)

Dacă doriți să vă alăturați, vă rugăm să citiți întâi metodologia programului de monitorizare, iar apoi să trimiteți coordonatorului programului numele localităților în care doriți să efectuați observații regulat, în viitor, pe adresa: lorinc.barbos@milvus.ro . Important!!! Chiar dacă nu ați găsit aglomerări de ciufi în localitatea monitorizată, comunicați-ne și acest lucru deoarece și aceste date sunt la fel de prețioase.

În locurile de aglomerare ale ciufilor de pădure, ocazional, pot fi observate și alte specii de bufnițe. În acest an au fost observate, în mai multe localități din țară, exemplare de ciufi de câmp (Asio flammeus) printre ciufii de pădure. Este indicat să folosim binoclu la numărarea ciufilor și să acordăm atenție sporită ciufului de câmp, specie mai puțin frecventă în țara noastră.

Ciuful de câmp ( în poză) are irisul galben, înconjurat de pene negre, asemănătoare unei măști de carnaval și urechile (cele două smocuri de pene) mici. Ciuful de pădure are irisul portocaliu și urechile mai lungi (care nu sunt vizibile tot timpul) (Foto: Molnár Géza)

După efectuarea observațiilor, formularele completate pot fi trimise pe email sau încărcate în baza de date OpenBirdMaps. Pentru a putea încărca date în baza de date OpenBirdMaps, primul pas este înregistrarea ca utilizator, pe baza unei invitații. Aceasta poate fi obținută de la oricare dintre utilizatorii înregistrați, desigur și de la noi. În acest sens am realizat un ghid de utilizare pentru baza de date OBM, în care este ilustrat pas cu pas procesul de încărcare a datelor.

În ACEST tabel, voluntarii programului pot vedea, defalcat, pentru fiecare locație, când este necesar să efectueze verificarea totală a localităților alese (vezi metodologie). Dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de program, nu ezitați să ne scrieți pe adresa de email: lorinc.barbos@milvus.ro