Numărul aglomerărilor de ciufi în scădere

Ciufii de pădure (Asio otus) din România au la dispoziție din ce în ce mai puține locuri de aglomerare propice. La această concluzie am ajuns în urma Programului de monitorizare a ciufilor de pădure, care s-a încheiat în luna ianuarie. Numai în județul Bihor ciufii au dispărut din 3 locuri de aglomerare, folosite în anii precedenți, după ce arborii folosiți de aceste păsări au fost tăiați. 

Foto: Lőrinc Bărbos

Dacă după monitorizarea de anul trecut vă relatam că tăierea arborilor, cel mai important factor periclitant, este un fenomen din ce în ce mai răspândit, anul acesta situația este și mai tristă. 

 Cu ocazia programul derulat în perioada 20 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024 au efectuat observații 31 de voluntari, în 69 de localități din 16 județe. Participanții au identificat 40 de colonii active, unde au fost înregistrați 1.482 de ciufi de pădure.

Cea mai mare aglomerare de ciufi a fost în satul Turnu (județul Arad), unde au fost numărați nu mai puțin de 241 de ciufi de pădure. La monitorizării din acest an, nu a fost observat nici un ciuf de câmp (Asio flammeus). 

Loc de aglomerare pentru ciufi de pădure, Satul Turnu (județul Arad); Foto: Lőrinc Bărbos

Monitorizarea ciufilor de pădure este un program derulat în fiecare an de către Grupul Milvus, cu ajutorul voluntarilor. Întrucât la începutul sezonului rece aceste păsări răpitoare formează aglomerări, de obicei în zone locuite, unde sunt ferite de vânt, și în parcuri sau unde există aliniamente de arbori mari. În locurile de iernare, coloniile pot fi formate din zeci și chiar sute de ciufi de pădure. 

Lăsați un comentariu