Műhold és madarak: a közvetlen kapcsolat

A befogott és újra elengedett madárra szerelt kis, hátizsák-szerű készülék a műholdak jelei alapján határozza meg földrajzi helyzetét és továbbítja a szakemberek felé. Beállítástól függően naponta, óránként vagy akár percenként.

Mire jó ez? Vonulási útvonalakat deríthetünk fel, telelő- és költőterületeket azonosíthatunk, pontosabb információkat szerezhetünk viselkedésükről és életeseményeikről. Az utóbbi évben a Milvus Csoport négy, műholdas adóval ellátott madarat követett. Az általuk közvetített adatok szövevényes utakat rajzolnak ki, mutatják az élőhelyek és szokásaik sokszínűségét.

Bandi az első romániai jeladós parlagi sas. A készülék 2016-ban került a hátára azóta folyamatosan tudósít kóborlásairól. Az utóbbi hónapokban Vajdaságban, Kárpátalján és Szatmárnémeti táján járt. Kedvenc helye azonban Arad és a magyarországi Békés közti sztyeppvidék. Úgy tűnik, a hörcsög-gradációnak köszönhetően itt bőségesen talál magának ennivalót.


Otília egy szalakóta, aki a Bihar megyei Ottományban kapott jeladót 2018-ban. Őt sajnos csak 11 hónapig követhettük, májusban Kenya keleti részében nyoma veszett. Nagy valószínűséggel elpusztult vagy, szerencsésebb esetben, csak az adó esett le a hátáról.


Ringló, a kék vércse tojó következetesen viselkedik. Idén is visszatért előző évekbeli költőhelyére, az ukrajnai Odessza környékére. Teleléskor három afrikai országot részesít előnyben (Angola, Namíbia és Botswana), bár átugrott Zambiába is. A Milvus Csoport és az MME/BirdLife Hungary által közösen adózott madarat épp négy éve fogták be Bărăgan-ban, egy éjszakai gyülekezőhelyen.


Anna egy kerecsensólyom hölgy akit Romániai nyugati felében láttunk el nyomkövetővel 2017-ben. Idén Szerbiában költött. Köszönjük a fotót!

Szóljon hozzá