Specie țintă: păsări comune

Perioadă: 2 ieșiri: 15 aprilie – 15 mai și 16 mai – 15 iunie

Nivel de experiență: cunoașterea generală a speciilor de păsări

Numărul persoanelor necesare pentru recensământ: 1

Echipament: telefon mobil (de tip smartphone), binoclu

Locații: 25 de puncte prestabilite într-un pătrat de 2x2km 

Descrierea scurtă a metodei

Monitorizarea Păsărilor Comune este un program general de monitorizare pe termen lung a speciilor de păsări comune. Aceste programe formează împreună Monitorizarea paneuropeană a păsărilor comune, coordonată de Consiliul European de Recensământ al Păsărilor (EBCC), al cărui obiectiv principal este de a monitoriza schimbările în populațiile de păsări comune de pe întregul continent.

Recensământul trebuie să se desfășoare de la răsăritul soarelui până la ora 10. Din cele 25 de puncte de observare, 10 puncte sunt evaluate, selectate în mod standard de coordonatorul programului. Pentru fiecare punct de observare, păsările trebuie căutate în mod activ timp de 5 minute. Observațiile trebuie să fie înregistrate în locul exact în care au fost observate, cu ajutorul unui caiet de teren sau al unui smartphone.

În fiecare an, observațiile trebuie să fie efectuate de două ori, cu un interval de cel puțin 14 zile între cele două evaluări. Acest lucru este necesar deoarece speciile rezidente și migratoare încep să își ocupe teritoriile și începe să cuibărirea în momente diferite. Repetarea va oferi o imagine mai exactă a speciilor de păsări prezente în zonă.

Mai multe informații pot fi găsite pe https://www.sor.ro/proiect/common-bird-monitoring/

Rezultate

2023
2021
2006-2017