Tendințele populaționale ale păsărilor europene în 2023

Indicatorii care descriu evoluția populațiilor de păsări comune europene au fost actualizați. 

Rezultatele, publicate pe pagina Programului Pan-European de Monitorizare a Păsărilor Comune (PanEuropean Common Bird Monitoring Scheme), reunesc date din 30 de țări europene și se bazează pe 42 de ani de date, până în 2022. În cee ace privește România, au fost utilizate datele din programul de Monitorizare a Păsărilor Comune. Monitorizarea națională este coordonată de Societatea Ornitologică Română, în parteneriat cu Grupul Milvus. 

Din nefericire, graficul de tendințe realizat pe baza datelor de monitorizare pentru 168 de specii continuă să prezinte o imagine sumbră, în special pentru speciile de păsări din zonele agricole. Din anii ’80, rata de declin a ajuns la 61%. Deși majoritatea speciilor analizate se află într-un declin moderat, tendința este îngrijorătoare, deoarece afectează specii comune și abundente, precum ciocârlia de câmp, presura galbenă sau vrabia de câmp. 

Presuri galbene și vrăbii de câmp; Foto: Nagy Attila

Numărul speciilor de păsări caracteristice pădurilor, sunt și ele în scădere cu un procent de 8%. Printre acestea, există totuși, din fericire, specii ale căror populații sunt stabile, sau în ușoară creștere.

Date detaliate defalcate pe specii, regiuni și habitate pot fi găsite pe site-ul PECBMS.

Tendințe de monitorizare a păsărilor pentru 2023 în funcție de habitat și pentru toate speciile monitorizate

Ca și în alte țări europene, colectarea datelor în România este realizată în principal de către observatori voluntari bine pregătiți. Suntem foarte recunoscători pentru munca lor!

Lăsați un comentariu