Felnőtt nőstény medve mentése vadorzó hurokból

Vasárnap, augusztus 24-én egy felnőtt nőstény medvét sikerült kimentenünk egy vadorzók által állított hurokból. Szombat este későn értesítettek a Maros Megyei Vadászegyesület (AJVPS Mures) alkalmazottai, hogy egy hurokba fogott medvére találtak, így vasárnap kora reggel sikerült a helyszínre érkeznünk. A mentési akció a Maros Megyei Vadászegyesület szakembereinek közreműködésével történt, az állatorvosi felügyeletet pedig a VETS 4 WILD biztosította.

DSCN9995

A medve sértetlenül úszta meg az esetet – a hurok deréktájnál fogta meg az állatot, és így, a hastájékon található néhány felületes horzsolást leszámítva, az állaton nem voltak komolyabb sérülések. Az altatás hamar ment, és miután sikerült a medvét kiszabadítani a hurokból, tüzetes vizsgálatnak volt alávetve. Ezt követően egy GPS-GSM nyakörvet is szereltünk a medvére, amely segítségével ettől kezdve folyamatosan figyelemmel követhetjük mozgásait, illetve azt, hogy hogyan használja élőhelyét.

DSCN9973

Mivel az eset egy településhez közel történt, az altatószerek hatása alatt levő nőstény medvét elszállítottuk a helyszínről és mintegy 5 km-el tovább, egy erdőszéli bózotosban engedtük el. Az állat rövid időn belül magához tért és kissé meg is űzött, úgyhogy az eset meneküléssel végződött. Szerencsére ennél komolyabb baleset nem történt és a medve is hamar továbbállt.

Az F3-nak keresztelt nőstény medve nyakörve immár több lokációt is küldött. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a medve jól van és normálisan viselkedik, illetve a nyakörv is jól működik.

Több részletet a barnamedve kutatási, illetve védelmi tevékenységeinkről projektünk honlapján találnak (egyelőre sajnos csak angol nyelven): https://milvus.ro/en/brown-bear-conservation-and-research-programme-in-a-model-area-in-romania.

Szóljon hozzá