Az 50. medvebocs

Április 23-án a Maros megyei Idecspatak faluból átvettünk egy hozzávetőlegesen 3 hónapos nőstény barna medve bocsot. A bocs egy fára mászott fel a faluban, miután az anyját elkergették a kutyák. Miután az éjszakát és a másnap reggelt a fán töltötte, a bocsot a helybéliek épségben befogták és átadták a helyi vadásztársaságnak. Azt leszámítva, hogy teljesen kimerült, stresszes és éhes volt, az állat teljesen egészséges volt. Csak hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban sértetlen, a bocsot a Vets4Wild szakemberei néhány napig megfigyelés alatt tartották. Április 26-án az állatot átadtuk a Bear Again Árva Medve Rehabilitációs Központnak. Ezáltal a kismedve egy hosszas rehabilitációs programba került, más, vele egyidős, szintén árván maradt bocsok társaságában. Ennek a folyamatnak a végén, valószínűleg a jövő év augusztus-szeptemberében, az állatot szabadon engedik.

Habár szerencsére a bocsnak nem volt szüksége semmilyen állatorvosi kezelésre vagy beavatkozásra, mégis egészen különleges volt. Ez volt ugyanis az 50. medvebocs, amely a 2011-es első esetünk óta a Milvus Csoport és a Vets4Wild közös gondozásába került. Az elmúlt 12 év során házi kedvencként tartott, vagy közlekedési balesetek áldozatául esett bocsokat mentettünk meg. Voltak olyanok, amelyeket forgalmas utak szélén találtak meg, és olyanok is, amelyek árván maradtak, miután az anyjukat autó vagy vonat ütötte el. Másokat emberek szedtek ki barlangjaikból, miután anyjuk szándékos vagy akaratlan emberi zavarás, például téli fakitermelés vagy vaddisznó hajtóvadászat miatt hagyta magukra őket. Másokat különböző települések belterületein levő fákról kellett lementeni, miután az anyjuk elmenekült vagy pedig elüldözték. A mentett bocsok életkora 3 hét és 9 hónap között, testtömegük 2 és 40 kilogramm között váltakozott. Egyesek teljesen egészségesek voltak, míg mások különböző egészségügyi problémák (például végtagtörés, kiszáradás, alultápláltság, bakteriális fertőzések, neurológiai problémák, beleértve a parézist is, és szervi elégtelenség) miatt állatorvosi ellátásra szorultak. A mentések során több megyében dolgoztunk együtt vadásztársaságokkal, erdészetekkel, Környezetvédelmi Őrségekkel és Környezetvédelmi Hivatalokkal, tűzoltókkal, hegyi mentőcsapatokkal, rendőrökkel és egyszerű állampolgárokkal egyaránt. A beavatkozások során a Vets4Wild segítsége felbecsülhetetlen értékű volt. Miután a bocsok gondozásunkba kerültek, szintén a Vets4Wild munkatársaival együttműködve láttuk el őket. Állatorvos barátaink még egy speciális tápszer receptet is kidolgoztak a kis bocsok etetésére.


Minden egyes medvebocs a lehető legkevesebb időt töltötte a mi felügyeletünk alatt. A hozzánk került 50 bocs közül 48-at átadtunk a Bear Again Árva Medve Rehabilitációs Központnak (egy bocsot el kellett altatni, egy pedig röviddel azután, hogy hozzánk került, elpusztult – mindketten gyógyíthatatlan betegségekben szenvedtek). Amint az állatok a Bear Again-hez érkeznek, más, ugyanazon évbeli bocsok társaságába helyezik őket. A bocsok több nagy területű, erdős, hagyományos kerítéssel és villanypásztorral is őrzött kifutóban élnek. Onnan kezdve, hogy szilárd táplálékot tudnak fogyasztani, többet egyáltalán nem érintkeznek emberekkel (a Központ nem látogatható), a kis medvék emberekhez való szokásának megelőzése érdekében. Ettől a pillanattól kezdve távolról, drónnal etetik őket, hogy a táplálék jelenlétét ne kössék az emberhez. Együtt játszva, természetes élőhelyüket csoportosan fedezve fel növekednek. Az első telet a Bear Again-nél töltik, a saját maguknak ásott barlangokban telelve. A következő évben, nyár végén – kora ősszel engedik szabadon őket, amikor a természetes táplálék a legbőségesebb.
Ezáltal is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, akivel az elmúlt 12 év során együttműködtünk, hogy ezeknek a bocsoknak egy második esélyt biztosítsunk!

Szóljon hozzá