A Milvus Madárkórház V. negyedévi beszámolója (2012. október-december)

A beérkezett beteg madarak száma ebben a periódusban jóval kevesebb volt, mint az előzetes hónapokban. Arra számítottunk, hogy a decemberi vastag hótakaró és az alacsony hőmérséklet miatt újból nagy számban érkeznek majd be a legyengült madarak, azonban szerencsére idén ez elmaradt. Bár aránylag sok (33) személy is kapcsolatba lépett velünk sérült madarak miatt, összesen 11 madár volt beszállítva a madárkórházba. Ezenkívül további 12 madár kezeléséhez adtunk tanácsokat telefonon keresztül.

Sajnos a madarak szállítása még mindig a legnagyobb problémánk. A másik gond az, hogy a madarak legtöbbször későre érkeznek hozzánk, és amíg jóindulatból – vagy sem – tartják őket, gyakran nem megfelelően kezelik, illetve táplálják. Vannak személyek, akik úgy gondolják, nagyon izgalmas dolog otthon vadonból beszerzett madarat tartani. Ezek a személyek általában akkor lépnek kapcsolatba velünk, amikor már nem képesek a madarat tartani vagy csak egyszerűen megunják. A legnagyobb gond az, hogy legtöbbször már késő ezeket a madarakat megmenteni.

Az időszak elején 6 madarunk volt: egy kerecsensólyom, egy egerészölyv, 3 fehér gólya és egy kabasólyom.

Ebben az időszakban 11 madár érkezett be a Madárkórházba: (egy kígyászölyv, 3 egerészölyv, egy héja, egy kerecsensólyom, egy kuvik, egy erdei fülesbagoly, egy nagy fakopáncs, egy vetési varjú és egy citromsármány). Így a kezelésben részesült madarak száma 17 volt. Öt sebészeti beavatkozásra volt szükség, 6 madár elpusztult, 5 madár felépült és szabadon lett engedve illetve 6 madár a kórházban maradt a periódus végéig.

A 2012. október–december folyamán kezelt madarak (*-al vannak jelölve azok a fajok, amelyek kezelésében telefonon keresztül próbáltunk segíteni):

Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 3 egyed

*Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 7 egyed

Kígyászölyv (Circaetus gallicus) – 1 egyed

Egerészölyv (Buteo buteo) – 4 egyed

*Egerészölyv (Buteo buteo) – 2 egyed

Kékes rétihéja (Circus cyaneus) – 1 egyed

Héja (Accipiter gentilis) – 1 egyed

Kabasólyom (Falco subbuteo) – 1 egyed

Kerecsensólyom (Falco cherrug) – 2 egyed

Erdei fülesbagoly (Asio otus) – 1 egyed

Kuvik (Athene noctua) – 1 egyed

*Macskabagoly (Strix aluco) – 1 egyed

*Erdei szalonka (Scolopax rusticola) – 1 egyed

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major) – 1 egyed

Vetési varjú (Corvus frugilegus) – 1 egyed

Citromsármány (Emberiza citrinella) – 1 egyed

Ebben az időszakban elkezdtük a madármenhely felépítését a Milvus Csoport nyárádszentsimoni (Maros megye) házánál, ahol több nagyméretű röptetőt szeretnénk létesíteni. Itt rehabilitálódnak majd a kezelt és felépült madarak. Reméljük, ezáltal tavasztól több sérült madarat tudunk befogadni.

Az októberi hónap esete

Október 12-én egy telefonhívást kaptunk Dăbuleni-ből (Olt megye) egy állatorvosnál levő, sasnak vélt sérült madárról. Miután képeket kaptunk megtudtuk, hogy egy elég ritka hazai fajról, egy felnőtt kígyászölyvről van szó. A madár bal szárnya sérült volt, nyílt seb volt az orsócsont végének tájékán. Megtudtuk, hogy a madár több mint egy hónapja az illetőnél volt és disznóhússal etették! A következő napokban kollégáink, akik épp az ország déli részén terepeztek, elhozták a madarat. Részletes vizsgálat és röntgen kép készítés után ugyanazokat a sérüléseket állapítottuk meg mint a személy, aki a madarat tartotta. A madár nem evett egyedül, így meg kell tömni. Azonban egyre gyengébb állapotba került, míg október 30-án el is pusztult. Boncolás után az állatorvosunk nagy mennyiségű húgysav lerakódást (köszvény) talált a létfontosságú szerveken. Ez a betegség visszafordíthatatlan anyagcserezavarokban mutatkozik meg, és a szervezetben felgyűlt húgysav okozza ami – ebben az esetben – a túl sok disznóhúsból származott, amivel etették. Egyszóval a halál oka a kígyászölyv nem megfelelő táplálása volt a madarat tartó személy által, ami nem csoda, hisz ennek a fajnak a fő táplálékát hüllők képezik.

A novemberi hónap esete

November elején megtudtuk, hogy a Maros-ártér Natúrpark székhelyén egy repülni nem tudó kerecsensólyom található. Aradi kollégánk, Luca Dehelean rögtön intézkedett és a madár november 6-án Marosvásárhelyre érkezett. Vizsgálat és röntgen kép készítés után rögtön ki lett zárva a lövés és törés lehetősége, azonban a bal szárnyon a felkarcsont ízülete sérült volt. A szárnyat rögtön rögzítették egy kötéssel, azonban a sérülés még nem gyógyult meg. A madár még a Madárkórházban van, magától eszik és jó állapotban van. Reméljük, hogy a kerecsensólyom nemsokára repülni fog, azonban ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak. Fontos megjegyezni, hogy a kerecsensólyom Románia egyik legritkább madara, a költő madarak száma 10 pár alatt van.

A decemberi hónap esete

December 5-én Săbăngianu Constantin Constanțáról értesített minket, hogy egy autó által elütött erdei fülesbagoly van nála, többszörös szárnytöréssel. A madarat több constanțai állatorvosi rendelőbe is elvitték, azonban senki sem vállalkozott egy sebészeti beavatkozásra. Ennek az egyik oka a beavatkozás kérdőjeles sikeressége lehet, vagy a vállalt kockázat az állatok elaltatásában, ami a vadállatok esetén nagyon veszélyes a stressz által okozott magas adrenalin miatt. Mivel nem volt más lehetőség a szállításra, december 6-án Săbăngianu Constantin személyesen elhozta a madarat Marosvásárhelyre. A madárnak valóban három törés volt a felkarcsontján, és elég legyengült állapotban volt ahhoz, hogy megműtsék. A törés azonban annyira súlyos volt, hogy nem lehetett halogatni, így 4 órával utána meg is kezdték a műtétet. A műtét és az altatás egyaránt sikeres volt, azonban a madár ébredés után csak 6 órát élt. Úgy gondoljuk, ez volt az egyetlen lehetősége az erdei fülesbagolynak a túléléshez, nagyon szépen köszönjük Săbăngianu Constantin önfeláldozó tettét.

Ezúttal is megköszönjük mindazoknak, akik a segítségünkért fordultak hozzánk, különös köszönttel tartozunk Borka Levente marosvásárhelyi állatorvosnak a gyors és felbecsülhetetlen segítségéért.

A Madárkórház nevében,

Zeitz Róbert

Szóljon hozzá