A kék vércsék bonyodalmas útjai

Ubul, a tavaly ősszel Dobrudzsában befogott hím kék vércse immár második alkalommal ér Afrikába úgy, hogy követni tudjuk az útját. Egy, a Milvus Csoport és több magyarországi partnerszervezet (MME/BirdLife Magyarország, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és  Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) által közösen szervezett akció során, tavaly került műholdas jeladó Ubulra, aki első alkalommal rajzolta le a faj védelmével foglalkozó szakemberek számára egy kék vércse egész éves életciklusának útját.

kvfotok2

Ubul hosszú, kimerítő utazás után nyár elején érkezett vissza a Fekete-tenger északi részén lévő, Ukrajnai költőterületére, és a 33.000 kilométeres út során kétszer is átszelte a Földközi-tengert illetve a Szaharát, valamint keresztül-kasul bejárta telelőterületét, Namíbiát és Botswanát.

Vanturel de seara

A legnehezebb időszaknak a költőterülete fele tartó útja bizonyult. Az időjárási körülmények, kiváltképp az erős ellenszél, szinte lehetetlenné tette a vércsék számára a Szaharán való biztonságos átkelést. Ezért Ubul, más madarakhoz hasonlóan, kivárta a megfelelő pillanatot, hogy átkelhessen a Szaharán, és az április közepétől júniusig terjedő időszakot Ghána, Togo és Benin dimbes-dombos vidékein töltötte el. Sajnos nem minden madárnak sikerült alkalmazkodnia a rendkívüli időjáráshoz. Úgy tűnik, hogy Dana, egy másik jeladós madár, elpusztult Kamerunban, más egyedekhez hasonlóan, akik hozzá hasonlóan megpróbáltak átjutni a sivatagon ebben a viszontagságos időszakban.  Adai, a Kazahsztánban befogott kék vércse jeladója Marokkó felett hallgatott el, míg Apollo jeladóját francia halászok találták meg és adták át olasz madarász kollegáknak. Néhány madár nekiveselkedett és megpróbálta átrepülni a Szaharát és Marokkón keresztül az Ibériai-félszigetig jutni, azonban a szelek messze, az Atlanti-óceán felé repítették őket, és csak a szerencsésebbek érték el a Kanári- és Azori-szigeteket.

Idén is sikerült két romániai kék vércsére műholdas jeladót helyezni, ezúttal a Bărăgan egyik gyülekezőhelyén. A Marina illetve Kira névre keresztelt két öreg tojó, Ubult követve nemsokára elérnek Angoláig. A Magyarországon megadózott kék vércsék kicsit megkésve haladnak a keletiek nyomában.

A jeladók a kék vércse védelmi LIFE+ program keretén belül lettek felhelyezve a madarakra.

A kék vércsék útját itt követhetjük: www.satellitetracking.eu.

Szóljon hozzá