Cuiburile artificiale, casă pentru dumbrăvence

Munca noastră continuă și după finalizarea unui proiect. „Conservarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic (LIFE13/NAT/HU/000081)ˮ, care s-a încheiat în 2020, a avut ca rezultat creșterea semnificativă a populației de dumbrăvence în partea de vest a României, parțial datorită amplasării a peste 800 de cuiburi artificiale, astfel asigurând locuri sigure de cuibărit pe termen lung. Pentru a menține acest succes, verificăm anual cuiburile.

Din păcate, la fiecare verificare găsim un număr mare de cuiburi artificiale distruse sau dispărute, fără urmă. Anul acesta din 657 de cuiburi avute în evidență am constatat că 217 dintre ele au fost distruse, iar alte 34 necesită lucrări de reparații.

Impulsul de a ne continua activitatea este dat de faptul că, dacă în urmă cu aproape zece ani dumbrăveanca era considerată o specie rară în județele din veszul țării, ca urmare a măsurilor de conservare demarate în cadrul proiectului LIFE, în primul an de proiect numărul perechilor a crescut la 84, iar în anul 5 erau deja 217 de perechi cuibăritoare în aria proiectului.

La vizita noastră recentă ne-am bucurat să vedem 155 de perechi care s-au instalat în cuiburi. Pe lângă această specie, scorburile artificiale au fost ocupate de cucuvele (28), grauri (8), ciuși (8), vrăbii de câmp (5), vrăbii de casă (4), capîntorture (2), vânturel roșu, stăncuță și vânturel de seară.

Lăsați un comentariu