Költőládák kihelyezése villanyoszlopokra, vörös vércsék és kabasólymok számára

lada oszlopon 12014 őszén az Országos Elektromos Energiaszállítási vállalat (Transelectrica) engedélyt kért a Nyárád- és Küküllőmenti Natura 2000-es terület adminisztrációtól karbantartási munkálatok elvégzéséhez a Gyulakuta-Nyárádtő (Maros megye) közötti szakaszon húzódó 220 kv-os elektromos vezetékeken. Az adminisztráció megadta az engedélyt azzal a kéréssel, hogy az oszlopokra költőládákat helyezzenek ki.

A „Milvus Csoport” Egyesület 15 költőládát adott az áramszolgáltató cégnek, amelyek ki is lettek helyezve a célfajok – vörös vércse (Falco tinnunculus) és kabasólyom (Falco subbuteo) –számára megfelelő területeken, melyeket az egyesület tagjai előzőleg jelöltek ki.

lada oszlopon 2Ezek a költőládák nagyon hasznosak, főleg olyan helyeken, ahol kevés költéshez szükséges feltételt kínáló fa van a mezőgazdasági területek közelében, ezáltal több évtizedre fészkelési lehetőségeket nyújtva ezeknek a madárfajoknak.

2015 februárban a „Milvus Csoport” Egyesület, a Nyárád- és Küküllőmenti Natura 2000-es terület adminisztráció tagjaként leellenőrizte a költőládák egy részét, melynek során megfigyelte, hogy több költőládát vörös vércse őriz, vagy már el is foglalt. Meggyőződésünk, hogy 1-2 éven belül a költőládák többsége vagy akár az összes műfészek el lesz foglalva vércsék vagy kabasólymok által.

lada

 

 

Ezennel is szeretnénk megköszönni a Transelectrica alkalmazottaknak és főként Csillag Edwardnak, hogy hozzájárultak a költőládák kihelyezéséhez és ezáltal a ragadozómadarak védelméhez.

Szóljon hozzá