Harmóniában a természettel

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokat tanulhatunk európai partnereinktől és Európa-szerte alkalmazhatjuk a legjobb gyakorlatokat. Ez a célja az Erasmus+ „Process oriented nature conservation” című projektnek is. Az öt ország szakértői – köztük mi is – által megvalósított projekt részeként Hollandiában került sor az első találkozóra, tavasszal pedig mi voltunk soron, hogy vendégül lássuk belga, holland és svéd partnereinket. Az idéni találkozók utolsó házigazdája Svédország volt, egy nagyon különleges ország. Gotlandi utazásunk során lenyűgözött bennünket a sziget természeti szépsége, amelyet ebben az északi országban élvezhetünk, a magas borókákkal és az elbűvölő kilátást nyújtó, partvonalat szegélyező fenyőkkel.

Mivel az Erasmus+ projekt elsősorban az visszavadítási folyamatokról (rewilding) szól, a svéd partnerek a regeneratív mezőgazdaságot és legeltetést mutatták be, mint a természet (biodiverzitás) és az emberek közötti egyensúly megteremtésének sikeres megoldását.

Gotland egyedülálló biológiai sokféleségének köszönhetően ez bizonyult ideális helynek arra, hogy a projektben eddig bemutatott különböző visszavadítási esettanulmányok felhasználhatók legyenek a biológiai sokféleség fenntartására.

Jelenleg Európában egyre nagyobb a szakadék a természetes és a kultúrtájak (a természet és az ember együttes alkotásai – ahogyan azt az UNESCO jelentése meghatározza) között. A kultúrtájak használatában hozott döntések egyre inkább negatív hatást gyakorolnak a természetvédelmi értéket őrző területekre.

Ebben a projektben is sikerült rámutatni: léteznek lehetőségek, a természetes folyamatokat vissza lehet engedni az ember által használt tájakba mind a természet, mind az emberek javára.

A jövő évben kerül sor egy utolsó találkozóra Belgiumban, és a projektzáró konferenciát követően a partnerek egy kis útmutatóba foglalják a projekt alatt megvitatott esettanulmányokat, figyelembe véve a lehetséges akadályokat és megoldásokat.

Szóljon hozzá