Győzelem az európai természetvédelemnek!

Az Európai Parlament múlt héten elfogadta az EU által 2020 -ig felállított biodiverzitás védelmi stratégia végrehajtását elemző jelentést, ezáltal elismerve az Élőhely- és Madárvédelmi Direktíva természetvédelmi fontosságát a tagországok szempontjából.

A jelentés, de ugyanakkor az Európai Parlamentben lezajlott szavazás is, felhívja a figyelmet arra, hogy a széles körben alkalmazható és eredményes rendelkezéseket erősíteni kell, és hogy ezek között a természetvédelemnek az egyik fő prioritásnak kell lennie:

1013070_617597461592578_79186790_n

„Az aggodalom a folyamatos biodiverzitás csökkenésre vonatkozik, a jelentés rámutat hogy a 2020-ra tervezett célok nem valósulhatnak meg jelentős és folyamatos erőfeszítések nélkül. Sőt, tudományos bizonyítékok is vannak arra, hogy az Élőhely- és Madárvédelmi Direktíva nélkül a természet sokkal rosszabb állapotban lenne…”

A törvényhozók ellenzik az Élőhely- és Madárvédelmi Direktíva újragondolását, mert ez „egy anyagi és jogi szempontból gyengébb természetvédelmet eredményezhetne, ami a természetnek, az embernek és az üzleti tevékenységeknek egyaránt árthatna.”

Romániában a két direktíva alapján kijelölt Natura 2000 területek az ország területének mintegy 25%-át teszik ki. A Milvus Csoport „húzóerőként” működik a kijelölési folyamatban, mely még az uniós csatlakozás előtt két évvel elkezdődött és várhatóan 2016-ban fejeződik be.

A Milvus Csoport a biogeográfiai szemináriumokon a természetvédelem iránt érdeklődő civil szférát képviselte és bebizonyította Brüsszelnek, hogy a gazdag biodiverzitás megőrzése érdekében Románia védett területeinek számát növelni kell. Így az utóbbi 9 évben három alkalommal történtek védett terület kijelölések! Ezen évek során a Milvus Csoport komolyan vette természetvédelmi feladatait, szerepe nem csupán a kijelölés folyamatára korlátozódott, hanem a gyakorlati és törvénykezési döntések nyomonkövetésére is kiterjedt.

Papp Tamás, a „Milvus Csoport” Egyesület elnöke szerint „a két direktíva az EU természetvédelmének az alapja. Románia EU-hoz való csatlakozásának sok negatív következménye volt a természetre vonatkozóan (pl. a közös agrárpolitika) és a legfontosabb pozitív eredmények a két direktívának köszönhetőek. Amennyiben ezek a direktívák gyengülnek vagy megváltoznak nyugodtan kijelenthetjük, hogy az összes EU-s tagállam természete veszíteni fog.”

A folyamat melynek eredményeként az Európai Bizottság meghozza döntését a két direktíva módosítására vonatkozóan még nem zárult le, de a Parlament szavazata egy erős jelzés arra vonatkozóan, hogy Európa továbbra is komolyan veszi a természetvédelmet.

Forrás:

WWF: http://www.wwf.eu/what_we_do/natural_resources/publications_natural_resources/?256681/Nature-Legislation-policy-asks

Európai Parlament: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&mode=XML&reference=A8-2016-0003&language=EN

Szóljon hozzá